Δεν αναμένεται να υπάρξει «πράσινο» φως για πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters εξαιτίας του αδιεξόδου που παρατηρήθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών για τα τελευταία προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί η δόση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες ελπίζουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει αύριο αν θα αρχίσει και πάλι να αποδέχεται ως ενέχυρο (collateral) τα κρατικά ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση αυτή θα έδινε στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ, όπου τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να δανειστούν με μηδενικά επιτόκια. 

Πηγές του Reuters αναφέρουν πως η ΕΚΤ δεν δώσει το «πράσινο φως» στις 2 Ιουνίου κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ στη Βιέννη, μετά τις αντιστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ορισμένων από τα επιπρόσθετα μέτρα.

Μια πηγή υποστήριξε πως το waiver (εξαίρεση) θα επανέλθει μόνο όταν δώσουν την έγκριση οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Οι υφυπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης (EwG) αναμένεται να συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα για να προετοιμάσουν την συνάντηση του Eurogroup αργότερα τον Ιούνιο, όπου μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.