Δεν υπήρξε απόφαση για την άρση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση και έπειτα θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

«Εξετάσαμε σήμερα το ζήτημα αλλά δεν υπήρξε κάποια απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «θα πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα οι προαπαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να έχουμε απόφαση για το waiver». Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ως προς την υλοποίηση του προγράμματος.

Για να υπάρξει η απόφαση για άρση του waiver, δηλαδή να γίνουν εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση (collateral) για την παροχή φθηνής ρευστότητες προς τις τράπεζες θα πρέπει πρώτα να υπάρξει θετική εισήγηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Συμπλήρωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί σε νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Reuters πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση μόνο όταν υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης. 

Κατά τα άλλα και αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος των αγορών στοιχείων ενεργητικού. 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού (QE – πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) θα συνεχιστούν ως το Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο. 

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο. 

Όπως τόνισε η ανάπτυξη επηρεάζεται αρνητικά από τις αδύναμες εξαγωγές και στηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση

Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6% το 2016 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης το Μάρτιο για ανάπτυξη 1,4%. Το 2017 η οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται να αναπτυχθεί με 1,7%, όσο και το 2018.