Με διαφορετική αυστηρότητα αντιμετωπίζουν οι τρεις θεσμοί που απαρτίζουν την τρόικα την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Η χαλαρότερη φαίνεται να είναι η Κομισιόν καθώς είναι και η πλέον «πολιτική» αρχή των δανειστών μας η οποία δέχεται (για κάποιον μάλλον ακατανόητο λόγο) ότι η χώρα μας θα καταφέρει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια, κάτι που δεν έχει πετύχει ούτε η Κίνα. Κι ας έχει το 1/5 των κατοίκων της υφηλίου στη δούλεψή της. 

Δεύτερη έρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία -παρά τη βροχή τροπολογιών που σημειώθηκε στη Βουλή- δεν πείστηκε και ξεκαθάρισε δια μέσω του προέδρου της Μάριο Ντράγκι, ότι για την επαναφορά του waiver (για να ξαναγίνουν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την Φρανκφούρτη) θα πρέπει να ολοκληρωθούν πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα. Στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ η Ελλάδα ήταν θέμα, όμως οι Κεντρικοί Τραπεζίτες της Ευρώπης δεν κατέληξαν, που σημαίνει ότι θα περιμένουν τις εν Ελλάδι αποφάσεις και θα καταλήξουν στο επόμενο Δ.Σ. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν φτηνότερο χρήμα με την πράξη νέας μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που θα γίνει στις 22 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση (για να μην είμαστε και αφοριστικοί) φαίνεται σε ό,τι αφορά το waiver ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι του και αν όλα πάνε καλά μέσα στο καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζας θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε φτηνότερο χρήμα από τον τσουχτερό ELA που τους έχει μείνει πλέον ως μοναδική πηγή ρευστότητας. Το χρηματιστήριο της Αθήνας πάντως δεν είδε με καλό μάτι την άρνηση Ντράγκι να επαναφέρει το waiver, και η αγορά έκλεισε σχεδόν 1% κάτω, στις 639 μονάδες. 

Ο σκληρότερος δανειστής βέβαια είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του οποίου χθες ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί ακόμη να συμμετάσχει με την παροχή χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γουίλιαμ Μάρεϊ πάντως εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πλέον «σταθερά στην ατζέντα» και ότι η οικονομική συμμετοχή του Ταμείου θα τεθεί στο Δ.Σ. μέχρι το τέλος του έτους. Όμως ο κ. Μάρεϊ ξεκαθάρισε ότι κατά το Ταμείο η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει κλείσει και να έχει τεθεί σε τροχιά εφαρμογής έως το τέλος του μνημονίου, θέση εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη του Eurogroup το οποίο κρίνει ότι μέχρι το 2018 αρκεί να έχουν εφαρμοστεί κάποιες περιορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις αφήνοντας τις ουσιώδεις αποφάσεις για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση έκανε αυτό που φανταζόντουσαν όλοι εδώ και καιρό, και ολοκλήρωσε την ψήφιση των προαπαιτουμένων, καθώς είχε ξεμείνει από διαπραγματευτικό χώρο, λόγω των υψηλών απαιτήσεων για πληρωμή των ομολόγων που λήγουν των Ιούλιο, έχουν ύψους 2,3 δισ. και βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ. 

Τελευταίο προπύργιο που έπεσε ήταν τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τα οποία τελικά μεταφέρονται στο σύνολό τους σε ξένα funds εκθέτοντας έτσι και τους πυρόπληκτους που αρχικά φαινόταν ότι μπορεί και να την γλύτωναν. Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πάντως το σημαντικότερο δεν ήταν η άρση της προστασίας αυτής της κατηγορίας, αλλά το γεγονός ότι με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποφύγει την ενεργοποίηση του «κόφτη», ο οποίος σίγουρα θα έμπαινε σε εφαρμογή αν ο προϋπολογισμός δεχόταν το σύνολο της επιβάρυνσης αυτών των δανείων που φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Ο Κόφτης πάντως γίνεται πιο «κοφτερός» αφού ακόμη και στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή έκτακτων γεγονότων για την μη ενεργοποίηση του απαιτείται πια η σύμφωνη γνώμη της τρόικας κι όχι απλά η διαβούλευση μαζί της. Με άλλη τροπολογία επισπεύδεται κατά ένα μήνα, έως τον Οκτώβριο, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό 20%, ενώ, αυξάνεται αναδρομικά από 3,5 ‰ σε 5,5‰ ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και εισάγονται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα ακίνητα του ΕΟΤ.