Στο σφυρί θα μπορούν να βγάζουν στο εξής τα funds ακόμα και πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία κάτω των 140.000 ευρώ, μετά την τροπολογία που πέρασε την Πέμπτη από τη Βουλή και ανέστειλε την προστασία που είχε ψηφιστεί λίγες ημέρες πριν και ίσχυε μέχρι τις 31/12/2017.

Όπως εξήγησε στο Newpost η νομικός Αριάδνη Νούκα με βάση την τροπολογία πλέον τα funds θα διαχειρίζονται ακόμα και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία που έχει αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ.

Το ότι δεν θα πωλούνται όμως τα δάνεια σε αυτά στα funds δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα μπορούν και να βγάλουν σε πλειστηριασμό το ακίνητο, σύμφωνα με την κ. Νούκα.

«Θα μπορούν να τα πλειστηριάζουν» ανέφερε και σημείωσε ότι από τη στιγμή που έχουν πέσει οι εμπορικές αξίες αν το ποσό που συγκεντρωθεί από τον πλειστηριασμό δεν καλύπτει την οφειλή του δανειολήπτη τότε θα μπορούν να στρέφονται στην υπόλοιπη ακίνητη περιουσία ή αν δεν διαθέτει άλλη σε περιουσία του εγγυητή».

Αυτό σημαίνει ότι «καταργείται η προστασία» και ότι όλα τα δάνεια περνούν στα funds τα οποία «έχουν στόχο το γρήγορο κέρδος» και «λειτουργούν κερδοσκοπικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια», σημείωσε.

Εξάλλου, συμπληρώνει, «με δεδομένο ότι έχει καταργηθεί και το τραπεζικό απόρρητο οι εταιρείες πολύ πιο εύκολα θα μπορέσουν να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη» αλλά και τις τραπεζικές καταθέσεις ακόμη και 10.-15.000 ευρώ

Όπως αναφέρει η κ. Νούκα η προηγούμενη πρακτική τουλάχιστον στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα παίρνουν και τα μισθώνουν και γι’ αυτό έχει αναπτυχθεί πολύ η αγορά μισθώσεων ακινήτων, που τον χρόνο κάνει τζίρο 5 δισ. ενώ στο μέλλον ο στόχος είναι να φτάσει στα 20 δισ. δολάρια.