Σύνδεση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κάνει το πρακτορείο MNI σε ανάλυσή του, που μεταδίδει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως μία επιλογή υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πυροδοτούσε πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν νέες συζητήσεις περί Grexit.

Όπως τονίζεται, ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι τα υπαρξιακά ερωτήματα γύρω από τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, θα αρχίσουν να αναπαράγονται εκ νέου την περίοδο από τον Οκτώβριο έως το Νοέμβριο, όταν το ΔΝΤ στο ΔΣ πρόκειται να προτείνει εάν θα πρέπει να εγκριθεί ή όχι η χρηματοδοτική παραμονή του στο πρόγραμμα διάσωσης.

Αλλά μία απόφαση της Βρετανίας να αφήσει την ΕΕ στις 23 Ιουνίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση η οποία θα έφερνε εκ νου στην επιφάνεια δύσκολα ερωτήματα για την Ελλάδα και το μέλλον της εντός της ευρωζώνης, σχολιάζει το πρακτορείο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται πως με ψήφο υπέρ του Brexit, η Βρετανία θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις στις αγορές που θα μείωναν την οικονομική δραστηριότητα, συμπιέζοντας περαιτέρω τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων στην ευρωζώνη, σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο. Πολλά οικονομικά ινστιτούτα, ερευνητές και think tanks, προειδοποίησαν για σημαντική οικονομική ζημιά εάν επιλεγεί το Brexit, παρατηρεί το MNI και συνεχίζει:

Σε περίπτωση Brexit, τα οικονομικά στοιχεία που βασίζει η Κομισιόν τις ελπίδες της για την Ελλάδα θα μπορούσαν να εξατμιστούν λόγω της μετάδοσης που θα προκαλούσε η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια αυτό θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί το ΔΝΤ, η αισιοδοξία του οποίου για την Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την ΕΕ.

Στη συνέχεια το πρακτορείο παραθέτει την εκτίμηση ενός γερμανού αξιωματούχου για το εν λόγο ζήτημα, ο οποίος σημειώνει:

Εξαρτάται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την απόφαση του ΔΝΤ αργότερα εντός του έτους εάν θα δημιουργηθεί η δυναμική σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταπεξέλθει καλύτερα εκτός της ευρωζώνης. Δεν είμαι σίγουρος εάν το CDU θα μπορούσε να μπει στη συζήτηση για το χρέος, εάν οι διαβουλεύσεις γίνουν σοβαρές εντός του 2017.

Ότι και να συμβεί, συνεχίζει το πρακτορείο, η απόφαση για την ελάφρυνση χρέος αναμένεται να είναι αρκετά σκληρή. Ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη οριστική απόφαση για το θέμα τον περασμένο μήνα ήταν το ότι το eurogroup δεν συναντήθηκε με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δια ζώσης.

Αφού γίνεται αναφορά στις διαφορές της ΕΕ  με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους, το ΜΝΙ σημειώνει πως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν εάν η Ελλάδα υπεραποδώσει στους δημοσιονομικούς της στόχους. «Η ελπίδα είναι πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αποδώσει περισσότερα από αυτά που αναμένουμε. Και τότε ίσως το ΔΝΤ το σκεφτεί ξανά», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακόμη μία ελπίδα που εκφράζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι είναι να αποδώσουν τα μέτρα εξομάλυνσης του προφίλ αποπληρωμής του χρέους, ως μέρος των συμφωνηθέντων μέτρων  που θα εφαρμοστούν πριν ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση με το ΔΝΤ. Έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν πως τα κράτη μέλη προτείνουν την επέκταση των ωριμάνσεων για μόλις 5 έτη. Ωστόσο υπάρχει ακόμη η ελπίδα, οι πιστωτές να πάνε ακόμα περισσότερο, ίσως και στα 15 έτη.

Τέλος, οι Βρυξέλλες εκτιμάται πως θα κάνουν το παν ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.

Με βάση όλα αυτά, υπάρχει η ελπίδα ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν πολύ πιο εύκολες προς τα τέλη του έτους. Επιπρόσθετα υπάρχουν σημάδια πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχεται πολύ λιγότερο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο ακόμη ένα σοκ όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας, δεν θα αφήσει άλλη επιλογή στο ΔΝΤ από το να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους υπόλοιπους πιστωτές και να επιμείνει σε μία ακόμη πιο φιλόδοξη ελάφρυνση χρέους για τη χώρα. Αυτή η προοπτική, παρατηρεί το πρακτορείο, θα ήταν δύσκολη για την κυβέρνηση της Μέρκελ που βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εκλογική αναμέτρηση το 2017.

Πολλά θα μπορούσαν να πάνε προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση για την Ελλάδα καθώς η χώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Και η απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε να είναι η απαρχή ενός νέου κεφαλαίου στο φαινομενικά ατελείωτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καταλήγει το MNI.