Νέο τοπίο στον τομέα των δανείων, με τη μαζική εξαγορά τους από τα distress funds, διαμορφώνεται στην ελληνική πραγματικότητα, μετά την πλήρη απελευθέρωση που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. 

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που μπήκαν στην τελική ευθεία οι πρώτοι πλειστηριασμοί, με 30.000 δανειολήπτες να εγκαινιάζουν το νέο καθεστώς. Στις ξένες εταιρίες, τα λεγόμενα funds, περνούν άμεσα όλα τα κόκκινα δάνεια, ακόμη και τα ενήμερα, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβουν εταιρίες από το εξωτερικό. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπό σύσταση τέτοιου είδους εταιρίες με έδρα το Λονδίνο (και όχι μόνο), που θα αγοράσουν το "κακό" κομμάτι των ελληνικών τραπεζών.  

Οι πλειστηριασμοί άρχισαν επισήμως την περασμένη εβδομάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2016 οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην εκπλειστηρίαση έως 5.000 ακινήτων, τα οποία αποτελούν υποθήκη σε «κόκκινα» δάνεια όλων των κατηγοριών. Αυτή την εξέλιξη πιστοποίησε η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που πέρασε την Πέμπτη (στις λεγόμενες "ουρές" των προαπαιτούμενων) και αίρει την προστασία για τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, αλλά και όλα τα δάνεια, επιχειρηματικά, καταλωτικά, στεγαστικά, επισκευαστικά, που έχουν υποθήκη ή προσημείωση ακόμη και πρώτης κατοικίας. Επομένως, η αναστολή που ίσχυε αρχικά με διάταξη του πολυνομοσχεδίου, ήρθη 10 ημέρες μετά, με τροπολογία που επιτρέπει τη μεταφορά και διαχείριση των εμ λόγω δανείων, με υποθήκη πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας εως 140.000 ευρώ. Μέσα σε αυτά που θα περάσουν στον έλεγχο των distress funds είναι και τα ειδικής κατηγορίας, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι σεισμόπληκτοι και οι πυρόπληκτοι, την προστασία των οποίων εγγυάται με δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανοίγοντας έτσι ένα άλλο καυτό ζητημα, αυυό του δημοσιονομικού κενού που θα δημιουργηθεί και για το οποίο υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.  

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, μέσω κύκλων που απαριθμούν τις επιτυχίες της στη δύσκολη διαπραγμάτευση απέναντι στα αιτήματα της τρόικας, υποστηρίζει ότι κατάφερε να "προστατεύσει την πρώτη κατοικία". 

Πληροφορίες, πάντως, από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι εντολές για πλειστηριασμό θα αφορούν αρχικά ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με στεγαστικά δάνεια μεγάλου ποσού. Ουσιαστικά πρόκειται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ενώ πλειστηριασμοί θα γίνουν και σε ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με επιχειρηματικά δάνεια και σήμερα χρησιμοποιούνται για εμπορική ή εταιρική χρήση.