Μέσω e-mail φτάνουν καθημερινά κατασχετήρια από τις εφορίες στις τράπεζες για τους μη συνεπείς οφειλέτες του δημοσίου, με το υπουργείο Οικονομικών να βλέπει τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν ακόμα και τα 88,5 δισ. ευρώ. 

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την Ημερησία, ότι πλέον καθημερινά, από τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ αποστέλλονται στις τράπεζες πάνω από 1.000 ηλεκτρονικά κατασχετηρια τραπεζικών λογαριασμών.

Πρόκειται μάλιστα και για οφειλές που αφορούν ακόμα και λίγα ευρώ. 

'Αμα τη... εμφανίσει αυτών των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους λογαριασμούς, τα οποία μπορεί να απορρέουν από ενοίκια, μισθούς, συντάξεις. 

Ποιους αφορά 

Πλέον για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο η εφορία μπορεί να «σηκώσει» ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες.

Ωστόσο από αυτές τις ρυθμίσεις εξαιρούνται: 

•  Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. με το ακατάσχετο να φτάνει σε αυτή την περίπτωση 1.000 ευρώ. 
• Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων».
• Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ σε για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ.  Αυτό σημαίνει ότι αν ένας φορολογούμενος χρωστάει στην εφορία οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 600 ή των 1.000 ευρώ) και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή, τότε υπάρχει πιθανότητα να εκδοθεί εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου. Ο νόμος προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων.

Από την πιθανότητα κατάσχεσης δεν εξαιρούνται αυτοκίνητα και σκάφη, εφόσον βέβαια ο φορολογούμενος χρωστά πάνω από 500 ευρώ.