Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή της βρίσκεται η πρώτη αξιολόγηση, η οποία φυσικά και έχει ήδη δώσει τον τόνο για το επόμενο ημίχρονο (εκείνο της δεύτερης αξιολόγησης) που θα έχει μέσα και τα εργασιακά θέματα. 

Για την ώρα η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ προσπαθώντας να γύρει την πλάστιγγα από το βαρύ πακέτο μέτρων (μαζί με τον κόφτη γίνεται βαρύτερο) στην επόμενη ημέρα της οικονομίας, με στόχο να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να ανασυντάξει την βαριά τρωθείσα εικόνα της. Σε αυτό το πνεύμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον η κυβέρνηση θα κυβερνήσει πραγματικά. Όπως εξηγεί, «μέχρι τώρα κυβερνούσαμε με ορίζοντα ημέρας, βδομάδας, μήνα. Πλέον μπορούμε να σχεδιάζουμε σε ευρύ ορίζοντα». 

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση τώρα θα αρχίσει να κυβερνά, σίγουρα έχει πολλά να επαναφέρει, καθώς η οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε κώμα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις εφορίες έχουν εκτοξευθεί στα 88,6 δισ., οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν τα 30 δισ., ενώ οι οφειλές από δάνεια σε τράπεζες βρίσκονται στα 220 δισ. με τα μισά να έχουν κοκκινίσει. Τέλος, στα 2,7 δισ. είναι τα φέσια στη ΔΕΗ και περίπου 200 εκατομμύρια αυτά στην ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον, εκτός από τα τρία μεγάλα λουκέτα του προηγούμενου διαστήματος (Ηλεκρονική, Athens Ledra και Πυρσός) που βρέθηκαν έντονα στα δελτία ειδήσεων, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, από την 1η Ιανουαρίου έχουν κλείσει 15.409 επιχειρήσεις, 5.000 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Εννοείται ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πανάκεια την εκταμίευση της δόσης που μέρος της θα προωθηθεί στην αγορά μέσω της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Μιλώντας στην Αυγή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «δημοσιονομική επέκταση 2% του ΑΕΠ με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία». Βέβαια ο κύριος Χουλιαράκης ξεχνά ότι για να κλείσει η αξιολόγηση, πάνω στα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κυβέρνηση φόρτωσε 5,4 δισ. νέων φόρων μέχρι το 2018, τη στιγμή που δεν έχει ακόμη αρχίσει η πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για φέτος. Κι όλα αυτά όταν τα δημόσια συστήματα είσπραξης αποδεικνύονται πραγματικά «σουρωτήρια» καθώς για κάθε 100 ευρώ φόρων που επιβάλει η κυβέρνηση μόλις τα 45 μπαίνουν στα δημόσια ταμεία από 73 ευρώ που ήταν η επίδοση το 2010. 

Τη λύση θα μπορούσε να δώσει η ανάπτυξη όμως τα στοιχεία προς το παρόν δείχνουν πόσο η κρίση έχει καθηλώσει την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές το 1ο τρίμηνο που έτους μειώθηκαν κατά 11,9%, οι επενδύσεις κατά 2,7% και η κατανάλωση κατά 1,3%. Επιπλέον ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας τον Μάρτιο έπεσε κατά 12,7%, στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 4,3% και κάπως έτσι συνολικά η ύφεση έως τώρα κινείται σε διπλάσιο ύψος από τις εκτιμήσεις για το έτος. 

Και μπορεί η κυβέρνηση να ελπίζει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το περυσινό, τα πράγματα όμως αναμένεται να αλλάξουν άρδήν τον Σεπτέμβριο καθώς τότε θα αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση με επίκεντρο τα εργασιακά. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι θεσμοί επιδιώκουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εργασιακού κόστους με γνώμονα τη γαλλική συνταγή που δίνει προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών κάτι που θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τον κατώτατο μισθό των Ελλήνων. 

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στη συζήτηση, οι πρώτες πληροφορίες όμως λένε ότι η τρόικα πιέζει για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού -τουλάχιστον στους νεοπροσλαμβανόμενους ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις- και ενδεχομένως να επιμεριστούν αυτά τα εισοδήματα στους υπόλοιπους 12 μήνες για όσους ήδη εργάζονται. 

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα για το οποίο ήδη πιέζουν οι θεσμοί είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επικαλούμενοι την Ευρωπαϊκή πρακτική σύμφωνα με την οποία μόνο στην Ολλανδία και στην Ελλάδα εφαρμόζεται βέτο για απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αναμένεται να πιέσουν για πολύ πιο ευέλικτες μορφές εργασίας όπως τη λεγόμενη μικροεργασία που προβλέπει πολύ χαμηλές αποδοχές χωρίς μάλιστα ασφαλιστική κάλυψη ή τα συμβόλαια μηδενικών ωρών που προβλέπουν εργασία κατά το δοκούν του εργοδότη. 

Σίγουρες πρέπει να θεωρούνται επίσης και οι αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιών, η επαναφορά του λόκαουτ, αλλά και αρκετές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.