Θετική επί της αρχής, χαρακτήρισαν, ευρωπαϊκές πηγές, τη έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε σχετικά ότι «τις τελευταίες ημέρες επετεύχθη σημαντική πρόοδος ως προς την πλήρη εφαρμογή των prior actions, μετά και την ψήφιση από τη Βουλή των "ουρών" με τα προαπαιτούμενα που απαιτούνταν για την εκταμίευση της δόσης. Τώρα αναμένεται το τυπικό μέρος της ενημέρωσης των θεσμών στο EWG, ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην τηλεδιάσκεψη θα δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η επόμενη φάση της διαδικασίας, δηλαδή να υποβληθεί η συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης σε πέντε Κοινοβούλια της Ευρωζώνης προς επικύρωση.

Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από τα Κοινοβούλια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο δ.σ. την εκταμίευση της δόσης.