Τα οφέλη και τον κεντρικό στόχο του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.

«Βασικός πυλώνας του νέου αναπτυξιακού σχεδίου είναι η δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος νόμος, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός έναντι των προηγούμενων, διαθέτει τεράστια σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αποσαφηνίζοντας τον όρο «δίκαιη ανάπτυξη», ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι στόχος είναι να τηρούνται οι κοινωνικές μέριμνες και να κατανέμονται τα οφέλη της ανάπτυξης. Όπως εξήγησε, άλλωστε, οι βασικοί πυλώνες αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής που έχει η κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και όχι στους χαμηλούς συντελεστές και στους χαμηλούς μισθούς.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση μελέτης του ΚΕΠΕ για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι εξωστρεφής να βασίζεται σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία, κάτι το οποίο κάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Ο υπουργός διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι ο χρόνος εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ είναι θέμα φορολογικής πολιτικής, ενώ τόνισε ότι στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δίκαιη ανάπτυξη με μέριμνα για τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

Ακόμα, όπως είπε ο υπουργός, οι επενδυτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου σε περίπου ένα τρίμηνο, καθώς τόσος χρόνος απαιτείται, για να ολοκληρωθούν όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται, μετά την ψήφιση του νόμου.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος κάνει τρεις μεγάλες καινοτομίες: Είναι στοχευμένος στην παραγωγή, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εισάγει μέσα στο νόμο και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν το νέο επενδυτή να βρίσκει πόρους, για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Για τις ξένες και ελληνικές μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, εισάγει 12ετές ασφαλές περιβάλλον, σε περίπτωση επιδείνωσης της φορολόγησης, αλλά, αν βελτιωθεί η φορολόγηση, τότε θα επωφεληθούν και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένες στο νόμο.
 
Αναφερόμενος τέλος, στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, μίλησε για χαοτική κατάσταση με εικονικές δεσμεύσεις πόρων. Όπως είπε, δημιουργήθηκε μία λίστα με τα έργα που μπορούν να προχωρήσουν και, κυρίως, να αποπληρωθούν και ο νόμος προβλέπει ότι όσα επενδυτικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί στο μισό, μέχρι το τέλος του 2016, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πλήρως, μέχρι το 2018 και, όσα δεν έχουν προχωρήσει, θα απενταχθούν. Όσα ολοκληρωθούν θα πληρωθούν σε βάθος επταετίας.