Λίγες ώρες μένουν μέχρι να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εφόσον η κυβέρνηση τακτοποιήσει τις τελευταίες εκκρεμότητες που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το EuroWorking Group έδωσε ουσιαστικά προθεσμία μέχρι αύριο, Τρίτη, στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα και τα οποία αφορούν τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι αύριο.

Στο μεταξύ πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν ότι «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» για την πρώτη αξιολόγηση και πως «η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου».

Αργά το βράδυ ήρθε και δήλωση από τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα».

«Ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών μιλώντας στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΕΚ στο Στρασβούργο και δήλωσε «βέβαιος ότι η Αθήνα θα αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει πριν από το Eurogroup (16 Ιουνίου) για να οριστικοποιήσει τα λιγοστά θέματα τα οποία είναι ακόμη ανοικτά».

Ο ίδιος ανέφερε πως η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ μπορεί να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και να γίνει εντός του μήνα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε πως ένας από τους όρους είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων.