ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προθεσμία από το Euroworking Group στην κυβέρνηση

του Κωνσταντίνου Δαυλού - Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2016, 07:48 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2016, 07:39
Προθεσμία από το Euroworking Group στην κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Είτε για τυπικούς, είτε για ουσιαστικούς λόγους η τρόικα δεν προτίθεται να αφήσει ούτε ένα προαπαιτούμενο που να μην απαιτήσει την ολοκλήρωσή του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είτε για τυπικούς, είτε για ουσιαστικούς λόγους η τρόικα δεν προτίθεται να αφήσει ούτε ένα προαπαιτούμενο που να μην απαιτήσει την ολοκλήρωσή του. Από τη μία (ο ουσιαστικός λόγος) δεν θέλει να δημιουργηθούν εκ νέου τρύπες στο ήδη εύθραυστο πρόγραμμα με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ από την άλλη (ο τυπικός λόγος) θέλει να δείξει στην ελληνική κυβέρνηση  ποιος έχει το πάνω χέρι στην όλη διαπραγμάτευσης και τη διαδικασία της εκταμίευσης των δύο υποδόσεων της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως δήλωσαν οι κύριοι Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει το 95% των αλλαγών που χρειάζονται» και αυτό το 5% που περισσεύει είναι μία σειρά μέτρων τα οποία κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών και τους Μαξίμου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, τα βασικότερα θέματα μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του Ελληνικού στην Lamda Development, ένα συμβόλαιο που ήδη πρέπει να έκλεισε χθες, και αναμένεται σήμερα να εγκριθεί από το γραφείο του Πρωθυπουργού.
  • Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στην  Deutsche Telekom, μία διαδικασία που παρουσιάζει κάποιες απρόσμενες δυσκολίες, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένα ποσοστό που ανήκει στο ΙΚΑ και για το οποίο χρειάζεται ειδική νομική μέριμνα.
  • Η προστασία από πιθανές ευθύνες των μελών του Δ.Σ. του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Έτσι, η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα το απόγευμα για να κλείσει τα τρία ανοιχτά θέματα που αναφέρθηκαν, αλλά και όποια άλλα μικρότερα τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητα «Περιμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης μέχρι το γεύμα» φέρεται να έχει πει Ευρωπαίος αξιωματούχος, «διαφορετικά υπάρχει πάντα και το Euroworking Group της Πέμπτης». Από εκεί και πέρα, αυτό το 24ωρο δεν είναι ο μόνος χαμένος χρόνος σε αυτή τη διαδικασία, καθώς ήδη η εκταμίευση της δόσης πηγαίνει τελικά για τα τέλη Ιουνίου και όχι τα μέσα του μήνα όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Επιπλέον η συζήτηση για την δεύτερη υποδόση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον Ιανουάριο του 2017, γεγονός που διευρύνει σημαντικά τον χρόνο που μεσολαβεί από τη μία ως την άλλη εκταμίευση.

Άλλωστε τα θέματα που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολα και πολύ μακριά από την ατζέντα μίας αριστερής κυβέρνησης, όπως είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η ακύρωση του συνδικαλιστικού νόμου που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ (προπομπός του σημερινού κυβερνώντος κόμματος) ήδη από το 1982, ενώ σε εκείνη τη φάση δεν αποκλείεται να έχει αρχίσει και η συζήτηση για την έναρξη της ισχύος του «κόφτη».
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήδη η χρήματα της πρώτης αξιολόγησης δεν φαίνεται να επαρκούν, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εναποθέσει σε αυτά όλες τις ελπίδες της για την τροφοδότησης της οικονομίας με ρευστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι δανειακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης φτάνουν στα 7,3 δισ. μέχρι το τέλος του 2016 ροκανίζοντας ολόκληρη την πρώτη υποδόση και αφήνοντας ελάχιστα για να αποπληρωθούν οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου τον Απρίλιο έφτασαν συνολικά τα 6,69 δισ. από 6,68 που ήταν τον Μάρτιο κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι οφειλές των φορέων του δημοσίου έπεσαν στα 5,51 δισ. από 5,58. Η αύξηση οφείλεται στις εκκρεμούσες επιστροφές φόρου που ανέβηκαν στα 1,18 δισ. από 1,09 τον προηγούμενο μήνα.