Με μπαράζ υποβαθμίσεων απειλεί απειλεί ο οίκος αξιολόγησης S&P έναν μεγάλο αριθμό χωρών, σε περίπτωση που τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών αυξηθούν από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σε έκθεσή του ο Standard & Poor's αναφέρει ότι χωρίς τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, τα δημόσια οικονομικά των πιο ισχυρών χωρών θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα των περισσότερων εκ των 25 οικονομιών που αναλύει η S&P στην έκθεση θα ήταν κατά 1 ως 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα το 2015 αν τα επιτόκια ήταν πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, πράγμα που σημαίνει μια αύξηση των επιτοκίων θα αποτελούσε μια κακή είδηση.

«Αν τα επιτόκια αυξηθούν, χωρίς να αντισταθμίζεται από αύξηση της ανάπτυξης και των εσόδων, η δημοσιονομική επίδοση θα επιδεινωθεί», αναφέρει ο Moritz Kraemer και συνεχίζει:

Δεδομένου ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο της μεθοδολογίας μας για τις αξιολογήσεις, οι καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις θα μπορούσαν να ενταθούν.