«Με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποσυρθεί μία και καλή το σενάριο του Grexit» τονίζει σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του waiver, αλλά και στην πορεία των συζητήσεων της Αθήνας με τους δανειστές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

«Απ' τη στιγμή που ενταχθούμε στο QE και δρομολογηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με το χρέος, τότε θα αποσυρθεί μία και καλή το σενάριο του Grexit. Τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για τους επενδυτές» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα μπορούν να είναι επιλέξιμα απ' το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ανοίγοντας το δρόμο για χαλάρωση των capital controls και τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

ΌΠως είπε, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μπορεί να δρομολογηθεί μετά την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. «Είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει επιλέξιμο για το QE ως το Σεπτέμβριο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα capital controls είπε ότι ήδη αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί και ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για πλήρη κατάργηση των περιοριστών μέτρων. «Ευελπιστώ ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε: 

Τρεις είναι οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιπαρέλθει το οικονομικό κόστος απ' τη δημοσιονομική προσαρμογή: το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μία γενική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Έχω την αίσθηση ότι μέχρι το φθινόπωρο, εάν ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε μία βελτίωση του οικονομικού κλίματος.