Ολοένα και περισσότερο ευάλωτη καθίσταται η παγκόσμια οικονομία, καθώς αυξάνονται τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές και ενώ οι ανεπτυγμένες οικονομίες προσπαθούν να διατηρήσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της τράπεζας, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται φέτος στο 2,4% από το 2,9% που ήταν η εκτίμηση του Ιανουαρίου και χαμηλότερα από τον αδύναμο περυσινό ρυθμό. Η τράπεζα αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2017 στο 2,8% από το 3,1%.

Η τράπεζα μετρίασε τις προβλέψεις της για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, τις ΗΠΑ. Ο πληγωμένος ενεργειακός τομέας, το ισχυρό δολάριο και η αναιμική διεθνής ζήτηση συνεισέφεραν στη μείωση της πρόβλεψης για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας, στο 1,9%.

Για την Ιαπωνία, η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος, σχεδόν κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο.

Η τράπεζα εξέφρασε φόβους ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω. Διατήρησε την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 6,7% στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι επιτείνονται οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, πυροδοτώντας ενδεχομένως μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.