Τον δρόμο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, που θα δώσει μια πρώτη ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση, ανοίγει το Βερολίνο με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να δρομολογεί άμεσα τις εξελίξεις. "Μπροστάρης" στη προώθηση της λύσης για εκταμίευση της δόσης είναι πλέον ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εφαρμόζει εδώ και καιρό μια "αθόρυβη πρακτική", ώστε να πέσει χρήμα στην ελληνική οικονομία και να έρθουν επενδυτές στη χώρα. 

Τα μηνύματα που ήρθαν σήμερα από τη γερμανική πρωτεύουσα δείχνουν πως θα εισηγηθούν την άμεση εκταμίευση από τον ESM, αφού θέλουν να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης και να προχωρήσει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων – επενδύσεων.

Έτσι, παρότι έχουν μείνει κάποιες μικρές τελευταίες εκκρεμότητες να ρυθμίσει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Βερολίνο επισπεύδει τις εξελίξεις.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  επικαλείται επιστολή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, στους βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή προϋπολογισμού από την οποία θα περάσει το ζήτημα της δόσης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία «η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα».

Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι «σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών δρομολογεί άλλο ένα δάνειο δισ. για την Ελλάδα, εντούτοις αυτό περνά σχεδόν απαρατήρητο. Δεν προβλέπεται ούτε μεγάλη συζήτηση στη Βουλή αλλά ούτε και κάποια δύσκολη ψηφοφορία». Όπως αναφέρει η απόφαση θα ληφθεί από την επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών.

Ωστόσο, η εφημερίδα παρατηρεί ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης «δεν είναι ακόμη απολύτως έτοιμη. Διότι δεν πιστοποιήθηκε ακόμη τελεσίδικα στην Ελλάδα ότι έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις προϋποθέσεις», αλλά αντιθέτως παραμένουν ακόμη ορισμένες μικρές εκκρεμότητες.

Με δεδομένο ότι χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών εκτίμησαν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί άμεσα, «ο Σόιμπλε έστειλε τα σχετικά έγγραφα στην επιτροπή Προϋπολογισμού, με τη σύσταση να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εφόσον βέβαια η Ελλάδα ανταποκριθεί προηγουμένως στη λήψη των εναπομεινάντων μέτρων.

«Η επιτροπή Προϋπολογισμού λοιπόν ασχολείται προκαταβολικά με το ζήτημα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, τις ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και το Reuters το οποίο αποκάλυψε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, απέστειλε επιστολή στα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού, η οποία θα συζητήσει την αποδέσμευση των δανείων αργότερα σήμερα.

Την ίδια ώρα ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίζεται πεπεισμένος ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει επισήμως την αποδέσμευση των 10,3 δισ. ευρώ σε δόσεις.