Μεταβολές προς το... ευνοϊκότερο για τους πολίτες έρχονται από τον Σεπτέμβριο για τα capital controls, καθώς από το ΥΠΟΙΚ μελετώνται διάφορα σενάρια σε σχέση με τον ορισμό μεγαλύτερου ποσού αναλήψεων, αλλά και στο χρονικό περιθώριο προμήθειας των χρημάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, o πρώτος μήνας του φθινοπώρου θα είναι ορόσημο για νέα χαλάρωση των capital controls.

Η νέα πρόταση των τραπεζών προς την Τράπεζα της Ελλάδος προβάλλει την πιθανότητα να μπορεί πλέον ο πολίτης να σηκώνει σωρευτικά το ποσό των 420 ευρώ που είναι το εβδομαδιαίο όριο είτε για δύο εβδομάδες, είτε και για ολόκληρο τον μήνα.

Ωστόσο, παίζουν διάφορα ενδεχόμενα, τα οποία διαφοροποιούνται τόσο στο ποσό, όσο και στο χρόνο και το ποιο τελικά θα ισχύσει θα αποφασιστεί ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στην συγκεκριμένη περίοδο. 

Το πρώτο σενάριο για αλλαγή στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων είναι να παραμείνει στα 420 ευρώ την εβδομάδα, ωστόσο οι καταθέτες δεν θα χάνουν το δικαίωμα ανάληψης στην μία εβδομάδα, αφού θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες να κάνουν ανάληψη ως και 840 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της σωρευτικής ανάληψης για έναν μήνα (τέσσερις εβδομάδες), δηλαδή για 1.680 ευρώ

Ενα τρίτο σενάριο που εξετάζεται είναι η αύξηση του ορίου στα 500 ευρώ την εβδομάδα με ταυτόχρονη αύξηση και του χρονικού περιθωρίου σωρευτικής ανάληψης στις δύο εβδομάδες, δηλαδή 1.000 ευρώ ανά πάσα στιγμή μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.