Μία ακόμα ευκαιρία για «τακτοποίηση» αυθαίρετων οικημάτων θα έχουν οι ιδιοκτήτες τους από το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ποικιλία ρυθμίσεων και προστίμων.

Σύμφωνα με το ''Έθνος'', η ρύθμιση θα προωθηθεί από τον Σεπτέμβριο και στηρίζεται σε δύο κριτήρια: Το είδος της παρανομίας και το περιβαλλοντικό της αντίκτυπο. 

Την ίδια στιγμή θα τίθενται και κοινωνικά κριτήρια, με τη νέα ρύθμιση να λαμβάνει υπόψη της και το εισόδημα, καθώς όσοι είναι άνεργοι ή έχουν εισόδημα στα όρια της φτώχειας θα έχουν μικρότερο πρόστιμο. 

Επίσης, το πρόστιμο θα είναι μικρότερο και στην περίπτωση που το αυθαίρετο ακίνητο είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που περιλαμβάνεται στο Ε9 του φορολογούμενου.

Οι πληροφορίες θέλουν ότι για... μικρές παρανομίες δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και απαλλαγή από το πρόστιμο, όμως στις μεγάλες παρανομίες το πρόστιμο θα ανέβει αρκετά.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι από τη νέα ρύθμιση αποκλείονται όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011. 

Αυτά τα ακίνητα θα παραμείνουν στην κατηγορία κατεδαφιστέα, ωστόσο αν και μιλάμε για χιλιάδες ακίνητα, το πλέον πιθανό είναι ότι αντί κατεδάφισης θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του προστίμου διατήρησης του ακινήτου από το 5% που είναι σήμερα.