Την πιθανή εκταμίευση της δόσης εντός του μήνα, αλλά και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα είναι πιθανό να εκταμιευτεί εντός του μήνα, υπογράμμισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο.

"Θα έλεγα ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει βασικά τελειώσει εκεί, κάποια πολύ λίγα εκκρεμή ζητήματα θα διευκρινιστούν εντός των ημερών, εάν όχι σήμερα. Έπειτα από αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες για την αποδέσμευση της 2ης δόσης, σε κάθε περίπτωση αναμένουμε αυτό να συμβεί αυτόν το μήνα, πιθανώς κάπου στα μέσα του μήνα", δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

"Στα πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η Ελλάδα υιοθέτησε μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Και η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι με αυτό το πακέτο των μέτρων που ήδη υιοθετήθηκε από την Ελλάδα, αυτό άρχισε να επιτυγχάνεται, και επίσης με αυτό το πρόγραμμα να είναι σε τροχιά, αναμένουμε την Ελλάδα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η δήλωση Ντομπρόβσκις είναι η πρώτη θετική αντίδραση από πλευράς Κομισιόν, μετά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να μεταθέσει την απόφαση της για την εκταμίευση της δόσης αμέσως μετά την... ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. 

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

«Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Όλα τα βλέμματα στο EWG

Να επιβεβαιώσει και τυπικά ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων αναμένεται σήμερα το Euro Working Group που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι, με κυβερνητικές πηγές να θεωρούν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ ειλημμένη απόφαση. Εν συνεχεία, το Euro Working Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών – μελών προκειμένου αυτά να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.