Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης που θα δώσει μια πρώτη ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία άναψε απόψε το Euro Working Group που συνεδρίασε απόψε στο Ελσίνκι.

Όπως διαπίστωσαν η ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων 7,5 δισ. ευρώ.

Έτσι τώρα απομένει να δοθεί η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, ενώ την οριστική έγκριση, που θα επιτρέψει την εκταμίευση θα τη δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει κατά τη διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα βρίσκεται στα δημόσια ταμεία αμέσως μετά, και πάντως νωρίτερα από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Τη βεβαιότητα του ότι στο επόμενο Eurogroup (16/6) θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup.