Λίγο πριν την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών για τα εργασιακά, ανώτατος κοινοτικός παράγοντας παρεμβαίνει ζητώντας απολύσεις χωρίς όριο.  

Συγκεκριμένα γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφαίνεται ότι η διοικητική έγκριση των απολύσεων δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Ουσιαστικά ο ανώτατος κοινοτικός παράγων ζητεί απελευθέρωση των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή βρίσκονται σε υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης. Ουσιαστικά ζητεί άμεση κατάργηση της πρόβλεψης της ελληνικής νομοθεσίας ακόμα και των τυπικών προϋποθέσεων για έγκριση των ομαδικών απολύσεων από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας!

Συγκεκριμένα, ο γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τοποθετούμενος χθες επί της υποθέσεως των ομαδικών απολύσεων στις οποίες προέβη το 2013 η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, αποφάνθηκε ότι δεν είναι συμβατή προς το κοινοτικό Δίκαιο η ελληνική νομοθεσία η οποία, μεταξύ άλλων, απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις, και η οποία εξαρτά την εν λόγω έγκριση από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από την κατάσταση της επιχειρήσεως και από το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

Αφορμή της συγκεκριμένης πρότασης υπήρξε η προσφυγή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, (που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge) στο Συμβούλιο της Επικράτειας κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας που προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις.

Η παρέμβαση αυτή μπορεί να είναι συγκυριακή, ωστόσο είναι ενδεικτική του ...θερμού φθινόπωρο και του ασφυκτικού πρέσινγκ που έχει μπροστά της η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, με την τρόικα να ζητεί άρση και των τελευταίων εμποδίων για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.