Το βλέμμα της στην επόμενη μέρα μετά την εκταμίευση των 7,5 δισ. ρίχνει τώρα η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να προσπεράσει έτσι το γεγονός ότι πίσω από την υπογραφή για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η οικονομία παραμένει σχεδόν σε παράλυση. Κοινωνικά ευάλωτη και υπερφορολογημένη. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες και είχε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσει για πράγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» ένα συνονθύλευμα σκέψεων που ακόμη και ο γνωστός «δραπέτης της Αίγινας» είχε απορρίψει ως ανέφικτα ή έστω ουτοπικά. 

Δίπλα λοιπόν από τον Πιέρ Μοσκοβισί –ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος ότι η χώρα μας θα λάβει την πρώτη υποδόση- ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξουν νέοι κανόνες μείωσης των ανισοτήτων με κοινωνικά κριτήρια πέρα από τα δημοσιονομικά, με στόχο να μειωθεί η απόκλισης του 20% των πλουσιότερων από το 20% των φτωχότερων.

Και όμως για άλλη μία φορά η Ευρώπη έδειξε πόσο εκτός τόπου και χρόνου θεωρεί αυτές τις τοποθετήσεις του κυβερνώντος κόμματος, με τον Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν και μπορεί μεν η κρίση να έχει μπει σε μία οδό λύσης, όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια πριν ξεκινήσουμε τη νέα γενιά μεταρρυθμίσεων. «Δεν το αντέχουμε –είπε ξεκάθαρα- Να ξεκινήσουμε τώρα». 

Για άλλη μία φορά λοιπόν Ελλάδα και δανειστές δεν συμβαδίζουν. Πως θα μπορούσαν άλλωστε. Και μόνο αυτά που σκέφτεται να προτείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν τεράστιο κόστος, τη στιγμή που οι δανειστές δεν επιτρέπουν να χαθούν ούτε 100 εκατομμύρια ευρώ από ένα δευτερεύον μέτρο. Με ποια δημοσιονομική ευελιξία λοιπόν θα γίνουν παρεμβάσεις που απαιτούν δισ.;  

Είναι χαρακτηριστικά τα ευρήματα της έρευνας που έκανε το ελληνικό think tank Διανέοσις. 1,6 εκατομμύρια Έλληνες ζουν πλέον σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, με το ποσοστό τους να έχει αυξηθεί από το 2,2% το 2009, στο 15% το 2015. Τα νούμερα είναι δραματικά, όπως δραματικό είναι και το ύψος της δαπάνης που προτείνεται από την έρευνα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την έξοδο από αυτή την κατάσταση 600.000 συμπολιτών μας. 2,7 δισ. απαιτούνται με μορφή επιδομάτων και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ακόμα κι έτσι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα παραμείνουν κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένο. 

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο σχολιάζοντας αρνητικά την απαίτηση των δανειστών μας για πλήρη εκτέλεση όλων των συμφωνημένων μέτρων, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, γεγονός που δείχνει προφανώς έλλειψη αξιοπιστίας αλλά και μία υποτιμητική προσέγγιση της χώρας μας. Για το συνδικάτο των βιομηχάνων, η Ελλάδα τα επόμενα 50 χρόνια θα έχει «χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. (…) Συνεπώς, κατά το ΔΝΤ, η διαγραφή χρέους ή ισοδύναμα μέτρα είναι αναπόφευκτα». Με απλά λόγια ο ΣΕΒ διακρίνει ότι χωρίς την προσέλκυση επενδύσεων η χώρα δεν θα μπορέσει να αλλάξει την κοινωνική της ρότα, κάτι όμως με το οποίο δεν συμφωνεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από τις Βρυξέλλες τόνισε: «Είναι πολύ σπάνιο στο πάτο της ύφεσης ο ιδιωτικός τομέας να βγάλει την οικονομία από τη κρίση, αυτό ο κάνει συνήθως το κράτος». 

Είναι λοιπόν πασιφανές ότι η κυβέρνηση και οι ιδιώτες επενδυτές πολύ απλά διαφωνούν. Και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να κρατήσει την οικονομία σε πολύ χαμηλή αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την αντιμετώπιση των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομική πορεία. Θα περίμενε κανείς ότι εφόσον σε περίπου ένα δεκαήμερο θα μπει στα ελληνικά ταμεία φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη, τα spreads θα παρουσίαζαν κάποια κάμψη. Κι όμως αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 7,3%. Που σημαίνει ότι η ελεύθερη αγορά, δεν διακρίνει στην Ελλάδα την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την παραγωγική της ανάκαμψη και κατά συνέπεια να ανταποκριθεί στο δημόσιο και ιδιωτικό της χρέος τη στιγμή μάλιστα που αυτό το θέμα παραμένει σχεδόν ταμπού για Γερμανία και ΔΝΤ που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, οπότε και δεν επιτρέπουν την ουσιαστική έναρξη των συζητήσεων.