current views are: 8

11 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση15:18

Τι θα αλλάξει ουσιαστικά στο Ελληνικό με τη νέα σύμβαση – Οι αντιδράσεις για το έργο

Ως ”έργο που θα βγάλει το Ελληνικό από τη θέση του φτωχού συγγενή” χαρακτηρίζει ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Κωνσταντάτος στο newpost, τη σύμβαση που υπεγράφη, καθώς επιφυλάσσει ριζικές μεταβολές στο Δήμο, στους τομείς της χωροταξίας, των απορριμμάτων, αλλά και των μεταφορών.

Δημοσίευση 15:18’

Ως ”έργο που θα βγάλει το Ελληνικό από τη θέση του φτωχού συγγενή” χαρακτηρίζει ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Κωνσταντάτος στο newpost, τη σύμβαση που υπεγράφη, καθώς επιφυλάσσει ριζικές μεταβολές στο Δήμο, στους τομείς της χωροταξίας, των απορριμμάτων, αλλά και των μεταφορών.

Ως ”έργο που θα βγάλει το Ελληνικό από τη θέση του φτωχού συγγενή” χαρακτηρίζει ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Κωνσταντάτος στο newpost, τη σύμβαση που υπεγράφη, καθώς επιφυλάσσει ριζικές μεταβολές στο Δήμο, στους τομείς της χωροταξίας, των απορριμμάτων, αλλά και των μεταφορών.

Τα έργα που δεσμεύεται να υλοποιήσει ο επενδυτής σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ανέλαβε να διεκπεραιώσει την πώλησή του,  είναι τέτοια που πρόκειται να αλλάξουν τον χαρακτήρα της περιοχής και να το μετατρέψουν σε σημείο αναφοράς της Νότιας Αθήνας. 

Ποια είναι αυτά:

  • Οι ανοιχτοί χώροι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής
  • Πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις
  • Κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας.
  • Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών , σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο Ακίνητο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου.
  • Απαιτούμενα λιμενικά έργα
  • Παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρος Ποσειδώνος, εφόσον εγκριθεί
  • Έργα ανασύστασης/ διευθέτησης ρεμάτων
  • Εκτεταμένο Δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου πενήντα (50) χιλιομέτρων
  • Ανάληψη του 50% του κόστους μελέτης και κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου υπό προϋποθέσεις
  • Ενίσχυση συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς
  • Υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου
  • Αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου
  • Δημιουργία χώρων στέγασης των σωματείων ΑΜΕΑ εντός του Ακινήτου με αντίστοιχες των σημερινών προδιαγραφές
  • Ανάπλαση/ αναβάθμιση παραλίας 1 χλμ. περίπου

Σύμφωνα με τη Lamda Development, στο πλαίσιο του έργου, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης.

Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει επιπλέον τη χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, των αναγκαίων λιμενικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό.

Συμβολή σε ανεργία και ΑΕΠ

Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το Έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων.

Η συμβολή του Έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε €10 δισ. σωρευτικά. Οι επιπτώσεις του Έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.

Οι πρώτες αντιδράσεις των τοπικών φορέων

Ιδιαίτερα θετικός στο σχέδιο εμφανίζεται ο δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, το οποίο και χαρακτηρίζει ως ”ιστορική ευκαιρία για το Ελληνικό να πάψει να θεωρείται ο φτωχός συγγενής της Νότιας Αττικής”. 

‘Οπως τονίζει στο newpost, υπάρχει ”καλό κλίμα στις συζητήσεις, θα είναι ένα έργο που θα αλλάξει την περιοχή”.

Βάζει, ωστόσο, τις δικές του ”κόκκινες γραμμές” που αφορούν την διαχείριση των απορριμάτων, τον σταθμό μεταφόρτωσής τους, αλλά και ζητήματα που αφορούν την είσπραξη  δημοτικών τελών από το αεροδρόμιο. Μιλά επίσης για την αναγκαιότητα ”σύνδεσης” του βουνού με την παραλία και το πάρκο, που θα δώσει ζωή στην περιοχή”. 

Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας διατυπωνουν τις επιφυλάξεις τους, καθώς, όπως τονίζουν στο newpost δεν έχουν δει το πλήρες κείμενο του τι περιλαμβάνει το έργο, αλλά και τις αναλυτικές μελέτες για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους Δήμους τους. 

Μιλούν, μάλιστα, για κάτι που «υπογράφηκε στο πόδι, εντελώς πρόχειρα σε 2-3 μέρες για να δείξει η κυβέρνηση ότι προχώρησε στην μεγάλη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη ”θέλαμε να προσέλθουμε σε μία επί της ουσίας κουβέντα με τον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί την επομένη της συμφωνίας να είμαστε και έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά ζωτικής σημασία ανάπτυξη των δήμων της Νότιας Αττικής για τα επόμενα 100 χρόνια. Δεν θέλουμε να δώσουμε λευκή επιταγή σε κάτι που μας αγγίζει σε τέτοιο βαθμό, χωρίς να γνωρίζουμε τις προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα γίνει αυτό”. 

Ο ίδιος μιλά για ”μια συνεργασία που είχε ζητηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 αλλά δεν έγινε ποτέ, παρότι τόσο εκείνος, όσο και ο συναδελφός του στη Γλυφάδα Γιώργος Παπανικολάου το ζήτησαν”. 

Διατυπώνει, δε, σε όλους τους τόνους ότι ”δεν θα δεχθούν κανένα τετελεσμένο και ότι είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, αν θεωρηθεί ότι θίγεται ο Δήμος”. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος αποκαλύπτει, επίσης, την πρόθεσή του για σοβαρή και θεσμική διαβούλευση τους προηγούμενους μήνες, ή οποία όμως δεν έγινε ποτέ.

Όπως δηλώνει ”σίγουρα είναι κάτι που θα φέρει έναν νέο αέρα στην Νότια Αθήνα, ωστόσο, έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά και τις αγωνίες μας για αυτό το κατά τ’ άλλα μεγαλόπνοο σχέδιο, αλλά δεν μπορούσαμε να προσέλθουμε σε μια συνάντηση ανενημέρωτοι”.


σχετικα αρθρα