Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters, το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (ESM) θα συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, την Παρασκευή, με τα λεφτά να καταβάλλονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθούν την Πέμπτη στο Λουξεμβουργο για την ετήσια συνέλευση των διοικητών του ESM. Εκεί πρόκειται να υπογράψουν ένα τροποποιημένο μνημόνιο για τη διάσωση της Ελλάδας, καθώς η Αθήνα υλοποίησε τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες.

Η έγκριση του επικαιροποιημένου μνημονίου (MoU) θα ανοίξει τον δρόμο για μια απόφαση από το συμβούλιο των διευθυντών του ESM –αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών ή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι- το πρωί της Παρασκευής, για να απελευθερωθούν τα κεφάλαια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σημειώνει το Reuters.

Άλλωστε, την πεποίθηση ότι το ΔΣ του ESM θα δώσει έγκριση για την εκταμίευση της δόσης εξέφρασε και ο επικεφαλής του Eurogroup την Τρίτη, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι, σήμερα, η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη έχουν περάσει σε διαφορετική φάση. Συγκρίνοντας, δε, τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι πέρυσι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων είχε πληγεί σημαντικά, όμως από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αυριανού Eurogroup, καθώς η επικύρωση και τυπικά της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και η έγκριση της εκταμίευσης θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η οποία θα λάβει χώρα πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης χαρακτήρισε «ομαλό, χωρίς εκπλήξεις» το αυριανό Eurogroup και πρόσθεσε πως θα είναι «πολύ σύντομο και χωρίς συζήτηση για την Ελλάδα».

Ο ίδιος αξιωματούχος, όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης το φθινόπωρο, αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν» και έδωσε ραντεβού μετά το καλοκαίρι, όταν όλοι θα έχουν περισσότερη «ενέργεια».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το Euro Working Group έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, όπως και η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.