Εάν σε έναν χρόνο από τώρα δεν αρχίσει η ανάκαμψη θα έχουμε αποτύχει, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο δίκτυο Euronews.

Ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε ικανοποιημένος που υπάρχει «οδικός χάρτης» εξόδου από την κρίση, που περιελάβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δέσμευση για το χρέος.

«Νομίζω ότι η απόφαση της 24ης Μαΐου οδηγεί στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα, πετύχαμε μια καλή συμφωνία για το χρέος» σημείωσε σχετικά.

 Ως προς το θέμα του χρέους εξήγησε πως η απόφαση του τελευταίου Eurogroup  προβλέπει με σαφήνεια ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα ξεπερνούν το 15%».

Ερωτηθείς για τα μέτρα λιτότητας, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα «ξεδιπλώσει» την αναπτυξιακή της ατζέντα:

Οι Έλληνες τώρα περιμένουν να γυρίσουμε σελίδα. Το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές. Όμως τελειώνουμε με τα φορολογικά και πλέον ξεδιπλώνουμε την αναπτυξιακή μας ατζέντα. 

Η προσπάθεια μας θα ενισχυθεί από την ένταξη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε επιστροφή επενδυτών. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Κατανοώ την απαισιοδοξία των ανθρώπων, που καταγράφεται και σε αυτή την έρευνα. Αν με ρωτούσατε τον Σεπτέμβριο, ποια κατά την γνώμη μου θα ήταν η χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση μας, θα σας απαντούσα το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Επειδή πρόκειται για ένα πολύ εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Οπότε η απογοήτευση κάποιων ανθρώπων, είναι απολύτως κατανοητή. Οι πολίτες έχουν δίκιο, αφού η κρίση συνεχίζεται εδώ και 5, 6, 7 χρόνια.

«Οι πολίτες μας ψήφισαν γιατί ξέρουν ότι θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα με την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία» τόνισε στη συνέχεια και παρέπεμψε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος.