Την ολοκλήρωση της πώλησης της της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Τράπεζα. Το τίμημα έφθασε τα 2,75 δισ. ευρώ, και αγοραστής είναι η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ. 

Παράλληλα, η καταρινή τράπεζα ανέλαβε να αποπληρώσει δάνειο ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ που είχε χορηγήσει η Εθνική στη Finans αυξάνοντας τη ρευστότητα του ομίλου της Εθνικής κατά περίπου 3,6 δισ. ευρώ. 

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕτΕ ανακοινώνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή των 2 δισ. ευρώ που είχε λάβει από το ελληνικό δημόσιο κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επισημαίνει ότι η Εθνική καθίσταται πλέον η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

«Η πώληση της συμμετοχής μας στη Finansbank αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα με την οποία η Τράπεζα επιδιώκει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και παράλληλα να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η ΕΤΕ είναι σήμερα η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και θα εφαρμόσει από θέση ισχύος τη στρατηγική της, που αποσκοπεί σε τρεις βασικούς στόχους: στην αύξηση της κερδοφορίας της, στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της και στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η QNB, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον στην Τουρκία και θα συνεχίσει να μεγεθύνει και να αναπτύσσει την τράπεζα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιαδάκης.