Τακτικές... εισπρακτικών εταιρειών φαίνεται πως υιοθετεί και η εφορία, καθώς, στο πλαίσιο της φοροσυγκέντρωσης για να καλυφθούν τα υπέρογκα κενά των οφειλών, αρχίζει τα τηλέφωνα στους ασυνεπείς οφειλέτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης θα προχωρά σε τηλεφωνικές κλήσεις σε όσους έχουν ακόμη και μικρά χρέη μέχρι και 500 ευρώ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 83.000 άτομα, τα οποία είτε δεν έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ, είτε δεν έχουν υποβάλλει δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ποσά ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος ή άλλων φόρων.

Με αυτή την κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να προλάβει ακόμα περισσότερα νέα χρέη μέσα στοεπόμενο έτος, τα οποία θα προστεθούν στα δεκάδες δισεκατομμύρια των οφειλών προς το Δημόσιο, αφού η αποστολή e-mail που έγινε με εντατικούς ρυθμούς όλο τον προηγούμενο καιρό, δεν είναι αποτελεσματική.

Επιθυμού, δηλαδή, με αυτή την ενέργεια να ''πιέσουν'' ψυχολογικά τους φορολογούμενους, προκειμένου να τους πείσουν να πληρώσουν τα χρέη τους. 

Μέσω τηλεφώνου, οι φορολογούμενοι ακούνε τον υπάλληλο της εφορίας να τους ενημερώνει για την οφειλή τους, ποιο είναι στο ποσό και στη συνέχεια την ερώτηση πότε και εάν προτίθενται να πληρώσουν, και ανάλογα με την απάντηση έρχεται και η συνέχεια.

Τότε είναι που αν ο πολίτης δηλώσει ότι αδυνατεί να πληρώσει, ο έφορος υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και τα αναγκαστικά μέτρα με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθού, σύνταξης κλπ ή ακόμη και ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων.