ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι για παράνομες συντάξεις στο Δημόσιο

Δημοσίευση 16 Ιουνίου 2016, 14:16 / Ανανεώθηκε 16 Ιουνίου 2016, 14:37
Σαρωτικοί έλεγχοι για παράνομες συντάξεις στο Δημόσιο
Facebook Twitter Whatsapp

Ελέγχους ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό παρανόμων συντάξεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη.

Ελέγχους ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό παρανόμων συντάξεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη.

Στην εν λόγω απόφαση, περιγράφονται τα  πεδία ελέγχου, το δείγμα και τα κριτήρια επικινδυνότητας τα οποία προσδιορίζουν τους συνταξιούχους οι οποίοι τελικά θα ελεγχθούν.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα γίνουν έλεγχοι:

 • Από τις συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων και Συντάξεων Υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και Ειδικών Κατηγοριών καθώς και από τις συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Στρατιωτικών και Πολεμικών Συντάξεων και για τις οποίες έχει δοθεί εντολή πληρωμής από 1/1/2015 έως 31/12/2015, σε ποσοστό:
  - 3%, επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο, από πληθυσμό στρωματοποιημένο ανά Διεύθυνση και Τμήμα Κανονισμού Συντάξεων και ανά είδος συνταξιοδοτικής πράξης (κανονιστικές, τροποποιητικές, μεταβιβάσεις λόγω θανάτου).
  - 10%, επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο από πληθυσμό στοχευμένο, βάσει παραγόντων κινδύνου (πράξεις εκτός σχεδιασμού Πληροφοριακού Συστήματος, απόλυση λόγω καταδίκης ή απόταξης).
 • Από το πλήθος των μεταβολών, που διενεργήθηκαν στις καταβαλλόμενες συντάξεις, στο διάστημα από 1/1/2015 έως 31/12/2015, θα γίνουν έλεγχοι σε ποσοστό
  - 2%, επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο, επί του συνόλου των μεταβολών με οικονομικά αποτελέσματα στρωματοποιημένο, ανά Τμήμα της Διεύθυνσης Μεταβολών, με βάση συντελεστές βαρύτητας ή επικινδυνότητας, όπως αυτοί περιγράφονται στο Εγχειρίδιο Διενέργειας Δειγματοληπτικών Ελέγχων Δεκεμβρίου 2014.
  - 3%, επιλεγμένο με τυχαίο τρόπο, από πληθυσμό μεταβολών στοχευμένο βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών (αφορολόγητα αναδρομικά, αναδρομικά που χορηγήθηκαν από τον ίδιο εισηγητή στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία φορές, μεταβολές από εισηγητές που δεν ανήκουν στη Διεύθυνση Μεταβολών).
 • Από τις περιπτώσεις καταβολής προκαταβολής σύνταξης, για τις οποίες εκδόθηκαν τελικά απορριπτικές πράξεις συνταξιοδότησης ή πράξεις με μελλοντική ημερομηνία πληρωμής, θα ελεγχθεί ποσοστό 10%,ως προς την αναζήτηση και επιστροφή του ποσού της προκαταβολής.