«Ουσιαστικά τέλειωσε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αύριο οι διευθυντές του ESM, απλώς θα επικυρώσουν αυτή την απόφαση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που παραμένει» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την υπογραφή του συμπληρωματικού MoU.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως  «στην προηγούμενη συνάντησή μου με τον Πιερ Μοσκοβισί εξηγήσαμε ότι έχουν αλλάξει πολλά από πέρυσι: έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και έχουμε μια συμφωνία για το χρέος» και πρόσθεσε:

Κατανοώ ότι για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες τα πράγματα είναι ακόμη πάρα πολύ δύσκολα. Περάσαμε πολλά δύσκολα μέτρα και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης. Στα θέματα της Δικαιοσύνης, στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, σε θέματα οικολογικά.

«Η ανάπτυξη πρέπει να είναι τελείως διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν από το 2008, που μας έφερε στην κρίση», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και διευκρίνισε:

Πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που να βασίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, κι αυτό το μοντέλο, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν μπορεί να είναι παρά ένα: αυτό που σέβεται τους εργαζόμενους, που εξασφαλίζει το ότι όταν θα έρθει η ανάπτυξη τα καλά θα μοιραστούν στους πολλούς, μια ανάπτυξη που θα σέβεται και το περιβάλλον.

«Σ' αυτό, είπαμε και με τον Πιερ Μοσκοβισί, ότι προσβλέπουμε σε μια συνεργασία, όπως είχαμε, αλλά με μια διαφορετική ατζέντα για το μέλλον», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.