Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Για την ακρίβεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, διατύπωσε το… εν λόγω ρητορικό ερώτημα: «Για ποια συμφωνία χρέους, μιλάτε»; 

Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Ταμείου «είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από τη συμφωνία Ευρώπης και Ελλάδας. Προσδοκούμε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αυτές που θα έρθουν».

Όπως ανέφερε, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επαναξιολογηθεί από το ΔΝΤ «αργότερα», στη βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων που θα έχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, το τότε μακροοικονομικό πλαίσιο και τις τότε εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.«Θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα επανεξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση του μακροοικονομικού μοντέλου, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα αποφασίσουμε τι είναι απαραίτητο να γίνει για το χρέος για να είναι μακροπρόθεσμα η χώρα ικανή να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές» υποστήριξε η κα Λαγκάρντ. 

Απαντώντας σε δεύτερη σχετική ερώτηση, επισήμανε πως το ΔΝΤ δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το χρέος και πως το Ταμείο δε συμμετέχει με δικό του πρόγραμμα. Ωστόσο δέχθηκε πως οι Ευρωπαίοι ενσωμάτωσαν στη συμφωνία τους με την Ελλάδα κάποιες από τις προτάσεις του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup παίρνοντας και αυτός το λόγο, υπογράμμισε πως τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δέχθηκαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικά ενώ ξεκίνησαν να εργάζονται για το τι είδους παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε ό,τι με αφορά, αυτές θα τις κάνουμε μαζί», κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ.