«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα μέτρα του ESM είναι αρκετά για τη βιωσιμότητα του χρέους» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και διευκρίνισε ότι περαιτέρω αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, το 2018.

Επανέλαβε όμως ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δέχθηκαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικά ενώ ξεκίνησαν να εργάζονται για το τι είδους παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Σε ό,τι με αφορά, αυτές θα τις κάνουμε μαζί», σημείωσε απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,  η οποία νωρίτερα σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Για την ακρίβεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, διατύπωσε το… εν λόγω ρητορικό ερώτημα: «Για ποια συμφωνία χρέους, μιλάτε»; 

«Ακούσαμε πολλές από τις ανησυχίες του Ταμείου και τις ενσωματώσαμε στη συμφωνία. Δεχτήκαμε πως θα υπάρξουν ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα. Ακούσαμε επίσης την ανησυχία για το πρωτογενές πλεόνασμα και δεχτήκαμε να αναθεωρήσουμε τις προσδοκίες μας. Όσον αφορά τις κινήσεις για το χρέος, κάποια στοιχεία τους είναι αποτυπωμένα με ακρίβεια στη συμφωνία, και σε κάποια άλλα χρειάζεται δουλειά τους επόμενους μήνες. Περαιτέρω αποφάσεις για το χρέος θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος, το 2018», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «σήμερα εγκρίθηκε το επικυρωμένο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο προληπτικός δημοσιονομικός μηχανισμός. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος, ούτως ώστε στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να υπάρξει και η τελική έγκριση».