current views are: 7

17 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση17:11

Η τρικυμία για το χρέος προκαλεί… ναυτία στην Αθήνα

Παρά την απόφαση του Eurogroup, οι συζητήσεις για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, καθώς και η κόντρα ΔΝΤ και ευρωπαίων εταίρων καλά κρατούν. Από τη μία, το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη ελάφρυνσης, ενώ οι ευρωπαίοι εξακολουθούν να μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις στο 2018, με την τρικυμία στη σχέση των δύο μερών να… προκαλεί ναυτία στην ελληνική κυβέρνηση.

Δημοσίευση 17:11’

Παρά την απόφαση του Eurogroup, οι συζητήσεις για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, καθώς και η κόντρα ΔΝΤ και ευρωπαίων εταίρων καλά κρατούν. Από τη μία, το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη ελάφρυνσης, ενώ οι ευρωπαίοι εξακολουθούν να μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις στο 2018, με την τρικυμία στη σχέση των δύο μερών να… προκαλεί ναυτία στην ελληνική κυβέρνηση.

Παρά την απόφαση του Eurogroup, οι συζητήσεις για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέουςκαθώς και η κόντρα ΔΝΤ και ευρωπαίων εταίρων καλά κρατούν. Από τη μία, το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη ελάφρυνσης, ενώ οι ευρωπαίοι εξακολουθούν να μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις στο 2018, με την τρικυμία στη σχέση των δύο μερών να… προκαλεί ναυτία στην ελληνική κυβέρνηση.

Τα χθεσινά λόγια της Κριστίν Λαγκάρντ, που «πάγωσαν» το… χαμόγελο του Γερούν Ντάισελμπουμ, έδειξαν με σαφή τρόπο πως συμφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει.

Η διαμάχη μάλιστα ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον ενδεδειγμένο τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθεί το φθινόπωρο, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα «καυτό» για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή και νέων μεταρρυθμίσεων, ανάμεσά τους και στον εργασιακό τομέα

Καβγάς Λαγκάρντ – Ντάισελμπλουμ με αιχμή το χρέος

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, στο οποίο η κυρία Λαγκάρντ παρουσίασε την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, η ίδια τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές.

Ωστόσο, κληθείσα να σχολιάσει τη συμφωνία της 24ης Μαΐου για το χρέος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αμφισβήτησε ευθέως τους χειρισμούς της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για ποια συμφωνία χρέους μιλάτε; Η απάντησή μου βρίσκεται μέσα στην ερώτηση που σας αντέτεινα».
Μάλιστα, απαντώντας σε δεύτερη σχετική ερώτηση, επεσήμανε πως το ΔΝΤ δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το χρέος και πως το Ταμείο δεν συμμετέχει με δικό του πρόγραμμα. 

Με τον τρόπο αυτό, άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι τα όσα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι δεν αποτελούν βάση συμφωνίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.

«Για να εμπλακούμε σε νέο πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να δούμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ, παραπέμποντας στις κρίσιμες συζητήσεις που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου, όπου το Ταμείο θα εξετάσει τα μακροοικονομικά σενάρια, τις μεταρρυθμίσεις που θα έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα βάλουν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι.

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι στις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο μήνα, πήρε στοιχεία από αυτά που ζητά το ΔΝΤ. «Δεν είναι δίκαιο να ρωτάτε αν αυτά είναι αρκετά. Ούτε εγώ μπορώ να το απαντήσω αυτό», παραπονέθηκε μάλλον ενοχλημένος προς τους δημοσιογράφους που άνοιξαν το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι Ευρωπαίοι κατ’ αρχάς παραδέχθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας του Χρέους, όπως ακριβώς και το Ταμείο, ενώ συμφωνούν και στο ότι δεν είναι διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Φτάνοντας, όμως, στο «δια ταύτα», δηλαδή στο ποια ακριβώς μέτρα προτείνουν οι Ευρωπαίοι, παρέπεμψε απλώς στα όσα επεξεργάζεται ο ESM, ενισχύοντας την άποψη ότι την ώρα που η Αθήνα θα «καίγεται» με τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι θα κοντράρονται με το ΔΝΤ για την ενδεδειγμένη συνταγή ελάφρυνσης του Χρέους.

«Περαιτέρω αποφάσεις για το χρέος θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος, το 2018», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Επιμένει η Λαγκάρντ

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σήμερα στη Βιέννη, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «το ελληνικό χρέος στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα δεν είναι βιώσιμο», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν προκειμένου να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι το Ταμείο «μπορεί να συμμετάσχει στηρίζοντας το πρόγραμμα, μόνο εφόσον βεβαιωθεί προηγουμένως ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».

Επίσης, διαβεβαίωσε πως στόχος του ΔΝΤ είναι η επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, προκειμένου η χώρα να μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί μόνη της τις δανειακές της ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως το Ταμείο ζητά την ποσοτικοποίηση των μέτρων που αποφάσισε η ΕΕ για το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας, ενώ προανήγγειλε και νέα μέτρα στην αγορά εργασίας

 


σχετικα αρθρα