Φρένο στις εκτιμήσεις για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος έβαλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η συζήτηση έληξε στις 11 το πρωί κράτησε μια ώρα περίπου και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.  

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε ότι σήμερα δόθηκαν τα 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα οποία θα μπουν σε έναν ειδικό λογαριασμό για το χρέος ενώ όπως εξήγησε από τα χρήματα αυτά, ποσό 1,8 δισ. ευρώ θα πάει στο δημόσιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες. 

Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός οικονομικών ο οποίος είπε ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται δύο παράλληλες διαδικασίες: η ελάφρυνση του χρέους και τα προαπαιτούμενα εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις αυτές μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να γίνουν τα βήματα που χρειαζονται για να πάμε από την α' αξιολόγηση στη β΄. Μάλιστα όπως πρόσθεσε το βάρος των συζητήσεων θα πρέπει να πέσεο σε μια αναπτυξιακή ατζέντα πυο θα στηρίζεται στην βιώσιμη ανάπτυξη και ότι το μοντέλο του 2009. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων πόσο σίγουροι είναι ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση έως το τέλος του έτους, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς το ΔΝΤ θέλει να πέσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% από 3,5% ο κ. Ρέγκλινγκ έλαβε τον λόγο και υπερασπίστηκε τα στοιχεία που δίνει η Κομισιόν λέγοντας πως «δεν λέω ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος ή δεν κάνει, απλώς πιστεύω ότι εμείς είμαστε πιο ρεαλιστικοί στις εκτιμήσεις μας και θα θέλαμε να μείνει ο στόχος πάνω από 1 χρόνο». Εξάλλου, ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για πλεόνασμα 3,5%. 

Στο ίδιο ύφος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε από την πλευρά του ότι τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει λύσεις, τα κακά νέα είναι ότι αργεί και πολλές φορές τις βρίσκει μετά τα μεσάνυχτα." Προβλέπω ότι θα βρεθεί η συμφωνία αλλά να μην κρατήσετε και την ανάσα σας εσείς οι δημοσιογράφοι", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. 

Πάντως όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ESM θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα αρκεί να συνεχίσει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε.

Αναφερόμενος στα χρήματα που έχει δώσει ο Μηχανισμός στη χώρα μας συνολικά ανέρχονται στα 170 δισ. ευρώ και όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ θέλουμε να είμαστε ικονοποιημένοι." Δίνουμε στην Ελλάδα δάνεια με πολύ καλό επιτόκιο με βάθος ωρίμανσης τα 32 έτη και με αυτούς τους όρους ο ελληνικός προϋπολογιμός γλιτώνει 8,5 εκατομμύρια ευρώ".