Η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της νομοθεσίας για τα κόκκινα δάνεια.

Μιλώντας σήμερα στην ευρωβουλή, ο κ. Ντράγκι,  υπογράμμισε ότι η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι καθοριστική καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους.

Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, είπε.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επισήμανε.

Στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών τόνισε εξάλλου ότι η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ, πολλές τράπεζες στην ευρωζώνη θα πρέπει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνησή τους και την ανάληψη κινδύνων, ώστε να επιτύχουν τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι:

* Οι περισσότερες τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν την ποιότητα του διαλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο και την ικανότητά του να ελέγχει ανεξάρτητα το μάνατζμεντ,

* Πολλές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τη συλλογική γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, να ενισχύσουν την ανεξαρτησία του και να έχουν πιο ξεκάθαρη κατανομή αρμοδιοτήτων,

* Οι περισσότερες τράπεζες πρέπει να εφαρμόσουν πιο ισχυρά και ολοκληρωμένα πλαίσια ανάληψης κινδύνου, τα οποία πρέπει να είναι συνεπή με το συνολικό προφίλ κινδύνου τους.

Η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου, Ντανιέλ Νουί, τόνισε:

Στην έρευνά μας, καταλήγουμε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την ικανότητά τους για ανεξάρτητο έλεγχο και εποπτεία της διοίκησης στις εκτελεστικές της λειτουργίες. Επιπλέον, η έρευνά μας εντόπισε μια σειρά ιδρυμάτων, όπου η συλλογική γνώση των διοικητικών συμβουλίων , η ανεξαρτησία και η κατανομή των αρμοδιοτήτων τους θα μπορούσε να ενισχυθεί.