Σήμερα εξετάζει η ΕΚΤ το ζήτημα της επαναφοράς του waiver, δηλαδή της αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενεχύρων για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, με πιθανή μια θετική απόφαση.

Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι από το βήμα της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη χθεσινή συζήτηση των μελών της Επιτροπής με τον Μ. Ντράγκι, έθεσε το ζήτημα της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης η οποία είχε τεθεί ως προϋπόθεση για την επαναφορά του waiver. Ρώτησε επομένως τον επικεφαλής της ΕΚΤ ένα μπορούμε να περιμένουμε μια τέτοια απόφαση κατά τη σημερινή συνεδρίαση «έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος του τραπεζικού δανεισμού και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική, ελληνική οικονομία» αλλά και πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που «θα βοηθήσει την ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη».

Ο Μ. Ντράγκι απάντησε στον Δ. Παπαδημούλη πως «το ΔΣ του ESM έχει ήδη λάβει την απόφασή του για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση» και πως η ΕΚΤ θα εξετάσει «οπωσδήποτε το θέμα του waiver και μπορεί να υπάρξει μία απόφαση που θα οδηγήσει σε αυτό». Ωστόσο εξήγησε πως αυτό «δεν σημαίνει οπωσδήποτε ταυτόχρονη επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχουν χρονικά όρια - υπάρχουν όρια οπωσδήποτε στο ποιος εκδίδει και βεβαίως υπάρχει και η αξιολόγηση από το ΔΣ της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οπότε, θα δούμε», κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.