current views are: 7

25 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση09:10

«Πλήγμα» και στην ελληνική οικονομία από το Brexit: Οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες

Άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία, αναμένεται να έχει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Δημοσίευση 09:10’

Άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία, αναμένεται να έχει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία, αναμένεται να έχει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όπως εκτιμούν αναλυτές, ως επί τω πλείστων τα «απόνερα» του Brexit, θα είναι μακροπρόθεσμα, γιατί πρέπει να εκτιμηθούν οι διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η έξοδος.

Μιλώντας στο newpost.gr, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), Δημήτρης Κατσίκας τόνισε:  

«Δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν οι συνέπειες και θα είναι εικασίες, γιατί θα πρέπει να δούμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Πόσο χρόνο θα πάρει και με ποιους όρους θα γίνει αυτό».

«Είναι σίγουρο ότι στο βραχυπρόθεσμο διάστημα θα έχουμε αντίδραση των αγορών, το βλέπουμε ήδη. Άμεσα περιμένουμε την αντίδραση των αγορών, κάτι το οποίο το βλέπουμε ήδη», τόνισε.

Οι Άμεσες συνέπειες σύμφωνα με τον κ. Κατσίκα:

  • Ενδεχομένως την Ελλάδα να την επηρεάσει άμεσα στον Τουρισμό. Μπορεί να έχουμε κάποιες επιδράσεις, με δεδομένο τη πτώση της αγγλικής λίρας, που ήδη έχει ξεκινήσει, καθιστά το ευρώ ακριβότερο και άρα την Ελλάδα ακριβότερο τουριστικό προορισμό. Ενδεχομένως να ακυρώσουν διακοπές ή να μην έρθουν καθόλου.
  • Για τις ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στη Βρετανία θα υπάρχει αβεβαιότητα. Αυτό δεν θα είναι κάτι άμεσο. Θα είναι ακριβότερα τα προϊόντα και λόγω νομίσματος αλλά και λόγω δασμών.   
  • Τρίτο, ακόμη πιο αβέβαιο τι θα γίνει στο χώρο τον χρηματιστηριακό.   

Για τους Έλληνες που κατοικούν στη Βρετανία:

  • Μεσοπρόθεσμα σίγουρα… Κλασικό παράδειγμα είναι οι φοιτητές. Οι φοιτητές είναι σε καθεστώς διδάκτρων ίδιο με το εθνικό. Οι φοιτητές που ανήκουν στην Ε.Ε πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα που πληρώνουν και οι Άγγλοι υπήκοοι. Είναι πιο ακριβά εκείνων που είναι εκτός Ε.Ε, είναι πιο ακριβά.  
  • Σίγουρα θα υπάρξουν γραφειοκρατικά, όπως ανάγκη βίζας και άδεια παραμονής για τους εργαζόμενους. Σίγουρα θα περιπλέκει η ζωή όσων εργάζονται και ταξιδεύουν στη Μ. Βρετανία.     

Έμμεσες συνέπειες

Όπως επεσήμανε ο κ. Κατσίκας θα υπάρξουν, ενδεχομένως και σημαντικές έμμεσες συνέπειες:

«Στις αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες υπάρχουν και οι έμμεσες. Η πτώση των αγορών και η ανησυχία γενικότερα μπορεί να ενταθεί αν το Brexit οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Φέτος έχουμε εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες και αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών ακραίων κομμάτων. Αυτή η αβεβαιότητα, ενδεχομένως να έχει επίπτωση στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Άρα μπορεί να έχουμε μια επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας το οποίο με τη σειρά του θα επιβραδύνει και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή αγορά είναι η βασική εξαγωγική αγορά για την Ελλάδα. Εάν υπάρχει ένα τέτοιου είδους σενάριο διευρυμένης αβεβαιότητας, οι επενδύσεις δεν θα έρθουν εύκολα».

Τα δύο σενάρια σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα:

  1. Μεσομακροπρόθεσμα υπάρχουν δύο σενάρια: Να «μαλακώσει» η Ε.Ε προς χώρες όπως η Ελλάδα και το άλλο σενάριο, ότι μπορούν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα.
  2. Δεδομένου της ανόδου ακραίων στοιχείων, να «μειωθούν» οι παραχωρήσεις υπέρ της Ελλάδας. 

Γ.Λ.  


σχετικα αρθρα