Είμαστε έτοιμοι για σκληρή διαπραγμάτευση, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, και προσθέτει ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι "θέμα μείωσης των αποδοχών", εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής έχει αντιληφθεί την εργασιακή ζούγκλα στην αγορά εργασίας και δεν έχει πρόθεση περαιτέρω απορρύθμισης".

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και το υπουργείο, θα επιδιώξουν τη συγκρότηση μετώπου για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ, καθώς οι θέσεις των εργοδοτών δεν διαφέρουν σοβαρά από τις αντίστοιχες θέσεις και των συνδικάτων. Κάτι αντίστοιχο δοκιμάστηκε και στο ασφαλιστικό με την συναίνεση για την αυξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

"Δεν πηγαίνουμε αμυντικά για να αποκρούσουμε το αίμα που θέλει το ΔΝΤ, αλλά να πάρουμε πίσω τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και να επαναφέρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας". Αν αυτό δεν μπορέσουμε να το καταφέρουμε, "το plan b είναι η ενίσχυση των κλαδικών Συμβάσεων", σημειώνει.

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα συζητήσεις που διεξάγονται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπογραμμίζει ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός, το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος (λήψη απόφασης για απεργίες και "λόκ άουτ") αποτελούν τα επίμαχα θέματα και στη συνέχει διευκρίνισε:

"Αυτή είναι η συμφωνία του Ιουλίου, και όχι το πλαίσιο που καθόριζε το άρθρο 103 του Ν.4172/2013" όσον αφορά στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού που δέσμευε την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και προέβλεπε ότι "η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας".

Ωστόσο ο υπουργός υποστήριξε ότι πέρα από τα επίμαχα θέματα που συζητούνται στην Επιτροπή, δεν αποκλείεται να τεθούν νέες απαιτήσεις, κυρίως από το ΔΝΤ, "που είναι ο κατ'εξοχήν σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού", ωστόσο "τέτοιες θέσεις και πλαίσιο δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά".

Ειδικά για το θέμα της εφαρμογής του νέου μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως προβλέπεται από το δεύτερο μνημόνιο και τους νόμους (4172/2013) που ακολούθησαν, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ο ελληνικός στόχος για καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, η ισχύουσα διάταξη θα εφαρμοστεί, μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που πλέον, δεν είναι το τέλος του 2016 αλλά τα μέσα του 2018. Τότε, στην χειρότερη περίπτωση, η κυβέρνηση θα κληθεί να καθορίσει τον κατώτατο μισθό.

Όπως ακόμα τόνισε ο υπουργός, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα το εργασιακό, όπου θα κληθούν ευρωπαϊκά συνδικάτα, υπουργοί εργασίας χωρών μελών της ΕΕ, οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας και η ΟΚΕ προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις. Εντός των επόμενων μηνών άλλωστε, στην Αθήνα θα ξαναβρεθεί και θα ασχοληθεί με το θέμα και η επιτροπή παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών που έχει συστήσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.