Στη δεύτερη αξιολόγηση και στα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε σε έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο αξιωματούχος ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου (για τη δεύτερη υποδόση από τα 7,5 δισεκατομμύρια) να μην γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν».

Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο ίδιος αξιωματούχος διαμήνυσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, λόγω των πολιτικών κινδύνων που προκαλεί το Brexit.

Δήλωσε δε ότι αν και οι κίνδυνοι για την χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας είναι μικρότεροι, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα, ωστόσο «θα υπάρχει λιγότερη υπομονή από τους θεσμούς».

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται άφιξη του κουαρτέτου εντός του καλοκαιριού στην Αθήνα, και ότι το επόμενο ραντεβού προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αντίκτυπο των φόρων που νομοθετήθηκαν πρόσφατα στο πακέτο της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο όπως τόνισε, «οι θεσμοί όφειλαν να σεβαστούν τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο ίδιος απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το ύψος των μισθών, αλλά το μη μισθολογικό κόστος που πλήττει την οικονομία».

«Το πρόβλημα πλέον δεν είναι οι μισθοί, τουναντίον αναμένουμε σταδιακή άνοδο, είναι το κόστος του επιχειρείν την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι τα κυριότερα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση του το επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επιτάχυνση των αποφάσεων των δικαστηρίων καθώς και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του μηχανικού.