Για σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ο οίκος Fitch, ο οποίος χθες υποβάθμισε την αξιολόγηση του αξιόχρεου Ηνωμένου Βασιλείου σε «ΑΑ», εκτιμά ότι οι πλέον εκτεθειμένες χώρες είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.

Όπως εξηγεί, η έκθεση όλων των παραπάνω χωρών στη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων, ο Fitch προειδοποιεί για τη συρρίκνωση του διμερούς εμπορίου και τη μείωση του μεγέθους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. 

Αντίθετα, αναμένει όφελος από την αύξηση των ξένων επενδύσεων, καθώς αρκετοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αναμένεται να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, εκτός των οικονομικών επιπτώσεων, το Brexit δημιουργεί και πολιτικό ζήτημα, καθώς δημιουργεί «προηγούμενο» στη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε.

«Είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση της δυναμικής των αντιευρωπαϊκών και λαϊκιστικών κομμάτων, καθιστώντας δυσκολότερη την εφαρμογή αντιδημοφιλών πολιτικών» αναφέρει στη συνέχεια.

Επίσης σημειώνει ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρει να ευημερήσει έξω από την Ένωση «μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν».