Την εκτίμησή του εξέφρασε στη Σύνοδο Κορυφής, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης πιθανόν να είναι κατά 0,3%-0,5% χαμηλότερος απ’ ότι είχε εκτιμηθεί, λόγω των επιπτώσεων του Brexit.

Σύμφωνα με δηλώσει που έκανε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ, η τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ ήταν ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με 1,6% το 2016 και 1,7% το 2017 και 2018. Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης θα προκύψει από μια πιθανή επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας μετά το διαζύγιο της χώρας με την Ένωση και τη πτώση που θα προκύψει στο εμπόριο της ΕΕ με τη Βρετανία, ανέφερε ο Ντράγκι.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνη μπορεί να επηρεασθεί και από το υψηλότερο κόστος των κεφαλαίων, που προκαλείται από τις χαμηλότερες τιμές των μετοχών, σημείωσε ο διοικητής της ΕΚΤ στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 Ο φόβος όμως που υπάρχει είναι οι πολίτες εκτός Ευρώπης να αρχίσουν να θεωρούν την ΕΕ μη κυβερνήσιμη μετά το Brexit. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τις κυβερνήσεις να απαντήσουν σε αυτούς τους φόβους με κοινές προσπάθειες και να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα.