Περικοπές στις συντάξεις 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων δρομολογούνται από την Παρασκευή 1η Ιουλίου, ωστόσο οι μειώσεις θα ξεκινήσουν με τις συντάξεις του Αυγούστου καθώς εκκρεμεί η εφαρμοστική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας.

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Τραπεζοϋπαλλήλων ισχυρίζεται ότι η πιθανή καθυστέρηση μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας αντιλήφθηκε πως η σχετική διάταξη νόμου (άρ 73 ν.4387/2016) δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Όπως σημειώνουν η μεταφορά του Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στο νεοσύστατο ΕΦΚΑ οδηγεί σε επιβάρυνση κατά 72.000.000 ευρώ ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό, ποσά που γλιτώνουν οι τράπεζες και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη, με την επίκληση της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Πάντως το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σενάριο που θα επιτρέπει στους δικαιούχους τραπεζοϋπαλλήλους, να μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους κάνοντας χρήση προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος (πχ 50 ή 52 ετών), αλλά ταυτόχρονα να συνταξιοδοτούνται με όρους ΙΚΑ, με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλλει.