Χωρίς τέλος φαίνεται πως είναι οι περικοπές στα μηνιαία ποσά χιλιάδων συνταξιούχων, καθώς εκτός από τις μειώσεις που έφερε το νέο συνταξιοδοτικό - φορολογικό, έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου και την ελάττωση των ποσών του ΕΚΑΣ, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει στα 230 ευρώ. 

Σύμφωνα με τον γ.γ. του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας, Ανέστη Πίσχινα, ''έχουμε, ήδη, δει τις μειώσεις λόγω του νέου συνταξιοδοτικού, ενώ υπάρχει και η αύξηση της παρακράτησης φόρου, η οποία έφερε μειώσεις μέχρι και 150 ευρώ ανάλογα με την σύνταξη που δίδεται''. 

Ο κ. Πίσχινας μίλησε για ''μεγάλες επιπτώσεις'' του συνταξιοδοτικού και στον κλάδο, που τα τελευταία χρόνια έχει δει τις συντάξεις των πρώην εργαζομένων να μειώνονται στο 50%''.

Την ίδια στιγμή, για μείωση του ΕΚΑΣ που ''τσάκισε'' 100.000 συνταξιούχους μίλησε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ κ. Δήμος Κουμπούρης:
«Αυτό είναι το πιο θλιβερό από όλα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν 500 ευρώ και περίμεναν από αυτό το βοήθημα».

Δυσάρεστη έκπληξη, όμως, θα βιώσουν οι συνταξιούχοι που περιμένουν να λάβουν μαζί, όπως κάθε φορά, την κύρια και την επικουρική τους σύνταξη, αφού αυτή θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες. 

Όπως υπολογίζεται, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης το ΕΚΑΣ μειώνεται από 75 μέχρι 230 ευρώ, ενώ από την επόμενη εβδομάδα οι συνταξιούχοι περιμένουν να δουν πόσο μειωμένες θα είναι οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα δοθούν ξεχωριστά. 

Συνολικά, όπως εκτιμά ο κ. Κουμπούρης, και με αποκορύφωμα το νέο συνταξιοδοτικό, οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί έως και 45%, ενώ στο 65% υπολογίζονται οι μειώσεις στις επικουρικές.