Αβεβαιότητα, δουλειά σε μισοάδεια καταστήματα και ένα μεγάλο ''γιατί'' κυριαρχούν ανάμεσα στους πάνω από 12.500 εργαζόμενους της εταιρείας Μαρινόπουλος, οι οποίοι απο χθες, που δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση υπαγωγής στο άρθρο 99 βρίσκονται σε διαρκή ένταση προκειμένου να δουν τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι. 

Την Παρασκευή θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, κάτι το οποίο θα κρίνει και το μέλλον της, αλλά και το μέλλον των εργαζόμενων που μέχρι τώρα δεν έχουν ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση από ανώτερα στελέχη, αλλά ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στον Τύπο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί μερίδα εργαζομένων πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Μαρινόπουλος, στον Άλιμο.

Νωρίτερα, σημειώθηκε ένταση όταν οι εργαζόμενοι αλλά και εκπρόσωποι του σωματείου εμποροϋπαλλήλων κατάφεραν να παρακάμψουν την ασφάλεια του κτηρίου και να πραγματοποίησαν πορεία μέσα στον χώρο των κεντρικών γραφείων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων Ματθαίος Μαυράκης μιλά στο newpost για μια άσχημη κατάσταση που υπήρχε στην εταιρεία τον τελευταίο 1 1/2 χρόνο, που οδήγησε στην κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα, ένα βήμα δηλαδή πριν την πτώχευση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, οι εργαζόμενοι άρχισαν να νιώθουν τα προβλήματα της εταιρείας από το 2015, οπότε και σε αρκετά καταστήματα ξεκίνησαν οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στον εφοδιασμό και παρά το επιχειρηματικό πλάνο που εκπονήθηκε, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πελάτες. 

Την ίδια στιγμή, εδώ και 1 1/2 χρόνο ξεκίνησαν και τα προβλήματα στις πληρωμές, καθώς παρότι μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν τους χρωστά κανένα μισθό, πέρα από του Ιουνίου, που ''τρέχει'', λάμβαναν τις αμοιβές τους σε «δόσεις», που έφταναν ακόμα και τις τρεις το μήνα. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, την δυσλειτουργία στη μισθοδοσία προκαλούσαν και οι κατασχέσεις από τις εταιρείες που χρωστούσε η Μαρινόπουλος, γεγονός που συντελούσε στην καθυστέρηση στην απόδοση των μισθών.

Πρώτο «καμπανάκι» το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων 

Ένας πρώτος κώδωνας κινδύνου για την κατάσταση που δημιουργούνταν ήταν το κλείσιμο 40 καταστημάτων Μαρινόπουλος τους προηγούμενους μήνες, από τα οποία έφυγαν κάποιες δεκάδες άτομα, κυρίως μητέρες με ανήλικα παιδιά που ήταν κοντά στην σύνταξη και εργαζόμενοι που προτίμησαν να πάρουν την αποζημίωσή τους. Σύμφωνα με το σωματείο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι απορροφήθηκαν σε άλλα καταστήματα της εταιρείας. 

Κατασχέσεις με φωνές και εντάσεις 

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο άσχημα τις τελευταίες ημέρες, οπότε και υπό το βάρος των πιστωτών στα καταστήματα εισέβαλαν εκπρόσωποι πιστωτών μαζί με εισαγγελείς και άρχιζαν να κατάσχουν ακόμα και προϊόντα μπροστά στα έκπληκτα μάτια εργαζομένων και πελατών.

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που εκτυλλίσσονταν σκηνές... ροκ με τους επιμελητές να παίρνουν με τη βία προϊόντα και τους εργαζόμενους να προσπαθούν να τους εμποδίσουν. 

«Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση»

Αυτή την στιγμή, πρακτικά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται ''στον αέρα'': Δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση του τι θα γίνει με τις δουλειές τους, ούτε αν θα λάβουν τον μισθό του Ιουνίου, ούτε φυσικά ποια θα είναι η αυριανή ημέρα στην εταιρεία.

Όλοι περιμένουν την Παρασκευή, οπότε και θα συζητηθεί η υπόθεση στο Πρωτοδικείο και η υπαγωγή της εταιρείας ή όχι στο άρθρο 99.
Σε κάθε περίπτωση, το σωματείο δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να ''διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, τα δεδουλευμένα αλλά και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων''. 

Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος

Το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο περιλαμβάνεται στην αίτηση προστασίας που θα συζητηθεί την Παρασκευή προβλέπει τα εξής: 
- Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος (οφειλές 4,289 εκατ. ευρώ). -
-Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ και λοιπά ταμεία) και του Ελληνικού Δημοσίου σε 180 μηνιαίες δόσεις. Οι υποχρεώσεις της αλυσίδας προς το Δημόσιο ανέρχονται αθροιστικά σε 100,839 εκατ. ευρώ (σε ΔΟΥ είναι 49,073 εκατ. ευρώ και 51,765 εκατ. ευρώ προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς). 
- Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη. 
- Τραπεζικά δάνεια σε 15 έτη με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%. - Μηδενικό κούρεμα οφειλών. Οι οφειλές προς τους Ενέγγυους πιστωτές (εμπράγματων εξασφαλίσεων) ήτοι δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 126,679 εκατ. ευρώ, ενώ προς ανέγγυους πιστωτές φθάνουν συνολικά στα 1,092 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 211,072 εκατ. ευρώ, σε Leasing 159,018 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) 722,783 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η εταιρεία έχει απαιτήσεις ύψους 498,39 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων είναι από πελάτες, μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά συνδεδεμένων επιχειρήσεων αλλά και από το ελληνικό δημόσιο και από λογαριασμούς διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων. 

Τι θα συμβεί σε περίπτωση πτώχευσης 

Αν η Μαρινόπουλος οδηγηθεί αναγκαστικά στη διαδικασία βίαιης εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, το συνολικό ποσό που θα διαθέτει η εταιρεία προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της θα ανέρχεται σε 279,145 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 21,07% επί των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών της.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, ΙΚΑ, εργαζόμενοι και Εφορία θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 100%, ενώ οι εννέγγυοι πιστωτές μπορούν να εισπράξουν το 93,46% των οφειλών. 

Σε αυτή την περίπτωση οι ανέγγυοι πιστωτές (οι προμηθευτές) θα χάσουν σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων καθώς θα μοιραστούν μόλις το… 5,09% απ’ όσα έχουν λαμβάνειν. Στην πρόταση των 106 σελίδων αναφέρεται πως η αλυσίδα με παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαθέτει δίκτυο 823 καταστημάτων (31/3/2016). Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Τι λένε οι προμηθευτές

Σε δηλώσεις του στα ''Παραπολιτικά'' σήμερα ο δικηγόρος, εκπρόσωπος των προμηθευτών Νίκος Αγαπηνός τόνισε ότι ''έχει δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί η ίδια η «Μαρινόπουλος ΑΕ» έχει κάνει αίτηση υπαγωγή στο καθεστώς εξυγίανσης όταν τα χρέη της ανέρχονται σε 1 δις 325 εκατομμύρια περίπου και μόνο στους προμηθευτές από αυτά είναι 722 εκατομμύρια περίπου. 

Όπως τόνισε ο ίδιος '' κάποιοι πιστωτές φρόντισαν και κινήθηκαν λίγο πιο νωρίς, το τελευταίο και εισπράχθηκαν χρήματα. Κάποιοι πιστωτές όμως οι οποίοι ήθελαν να τηρήσουν τους κανόνες της δεοντολογίας και της εμπορικής πρακτικής δυστυχώς φοβάμαι ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα''. 

Ο κ. Αγαπηνός κατέληξε ότι :

Θα πρέπει κάποια στιγμή να ερευνάται στην αγορά, και φυσικά θα το κάνει μετά βεβαιότατος  η Δικαιοσύνη, η περιουσιακή κατάσταση και των μετοχών. Διότι είναι σύνηθες φαινόμενο εδώ στην ελληνική αγορά με την αρχική της αυτοτέλειας που διέπει το νομικό πρόσωπο των Ανωνύμων Εταιριών να έχουμε πτωχεύσεις   σε Ανώνυμες Εταιρείες και πλούσιους μετόχους.

Η εταιρεία Μαρινόπουλος σε αριθμούς

12.500 εργαζόμενοι 

830 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα 

1893 ήταν η χρονιά που ο Δημήτρης Μαρινόπουλος ίδρυσε το πρώτο φαρμακείο, το οποίο οδήγησε στην σημερινή αυτοκρατορία 

Σε πάνω από 1,3 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα συνολικά χρέη σε πιστωτές και προμηθευτές. Από αυτά 49 εκατ. είναι σε τράπεζες, 52 εκατ. σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, 4,3 εκατ. στους εργαζόμενους.