Ένα ζοφερό τοπίο για την Ελλάδα και την οικονομία περιγράφει μετά το Brexit η έκθεση της Αμερικανικής τράπεζας Citigroup, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη το β' εξάμηνο του έτους, εμπλοκή στην δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τονίζει ότι είναι αμφίβολη και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. 

Ειδικότερα, σε έκτακτη έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy, η Citigroup προβλέπει ακόμα βαθύτερη ύφεση για την Ελλάδα, που ''κλονίζει'' την εμπιστοσύνη που έχει δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. 

Η Citi τονίζει στην έκθεσή της ότι σε καμία περίπτωση δεν "βλέπει" επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς όπως εκτιμά τα νέα μέτρα λιτότητας θα εξαλείψουν κατά πάσα πιθανότητα τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που θα δημιουργηθούν από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης.

Η αμερικάνικη τράπεζα προβλέπει, την ίδια στιγμή, εμπλοκή και καθυστερήσεις και στην β’ αξιολόγηση του προγράμματος, της οποίας το κλείσιμο, μετατίθεται για το 2017.

Όπωςυπογραμμίζει "οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που προβλέπεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους πιστωτές έως το τέλος το τέλος του έτους".

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη επίσης, κατά την Citi, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο του Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια.

Αναφορικά μετα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει, η Citi "βλέπει" την ύφεση φέτος στο -1,2%, το 2017 τοποθετεί την ύφεση στο -3,1% (από -2,7% πριν) ενώ για το 2018 (την χρονιά όπου τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 5,5% ( από 5,9% πριν).

Αβεβαιότητα και περαιτέρω ύφεση

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, η Citi δεν βλέπει αποκλιμάκωση, καθώς από το 8% περίπου σήμερα, αναμένει πως θα "τελειώσουν" το έτος στο 8,29%, το 2017 θα βρεθούν στο 7,84% και στο 8,20% το 2018, γεγονός που δεν "δείχνει" έξοδο στις αγορές.

Σε σχέση με το χρέος, η τράπεζα προβλέπει εκτόξευσή του στο 204% του ΑΕΠ το 2017 από 181% φέτος, στο 220% το 2018 και στο 223% το 2019.

Όπως επισημαίνει η Citi, το Brexit δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες για τις προοπτικές πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, τη φύση και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για νέες συμφωνίες με άλλες χώρες της Ε.Ε και τις επακόλουθες συνέπειες για άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως εκτιμά, η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε μετά από μια πολυετή περίοδο διαπραγματεύσεων, αναμένει πρόωρες εκλογές στη χώρα ή ένα νέο δημοψήφισμα (λιγότερο πιθανό).

Σύμφωνα με την Citigroup, λόγω των εξελίξεων αναθεωρεί σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου (κατά περίπου 3% πάνω στα επόμενα τρία χρόνια και με κίνδυνο ύφεσης στο β’ εξάμηνο) και επίσης μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά 1% στην επόμενη τριετία αγγίζοντας το 1,5% φέτος, το 1,1% το 2017 και το 1,5% το 2018.