Μονοδιάστατο χαρακτήρισε, η Λούκα Κατσέλη,  το νέο μοντέλο διοίκησης των τραπεζών, όπως διαμορφώνεται στο νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών (Ν. 4346/2015) που επιβάλλει ένα σχήμα διοίκησης με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που θα προέρχονται και θα διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες από ένα περιορισμένο και στενό τραπεζικό πεδίο.

Η κατεύθυνση προς ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης - μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό - θέτει σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο, εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας.

Η επιτυχημένη διεθνής πρακτική, που ακολουθούν όλες οι προηγμένες χώρες και υιοθετούν όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι διεθνώς, έχει γίνει απαγορευτική για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας. Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο ναι μεν και πολύ σωστά προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεση του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. ως συλλογικό όργανο για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

Αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε ότι η εικόνα, με βάση τους πρώτους μήνες του 2016, είναι μικτή με θετικές προοπτικές, εφόσον ενισχυθεί το κλίμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Μέσα στο ασταθές Ευρωπαϊκό περιβάλλον, η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος και τα πρώτα αχνά αλλά θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Αν δεν υπάρξουν νέα απρόσμενα γεγονότα , αν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς πισωγυρίσματα αλλά με διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, και αν τα προωθούμενα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα ενταχθούν σ' ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος , της αγοραστικής δύναμης και της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε.