Στην απόφαση «βόμβα» της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση  αλλά και στις διεθνείς αγορές, εστιάζει ο αναλυτής και επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Saxo Bank, Τζον Χάρντι.

Σύμφωνα με τον κ. Χάρντι, οι περισσότερες απόψεις για την σημασία του Brexit μοιάζουν με την Ινδική παροιμία των τυφλών και του ελέφαντα, όπου κάποιοι τυφλοί αγγίζουν διαφορετικά σημεία του ελέφαντα, εκφράζοντας ο καθένας μια τελείως διαφορετική άποψη για το πώς μοιάζει αυτό που ψηλαφίζουν τα χέρια τους, καταλήγοντας σε ένα έντονο καυγά για το ποιος έχει δίκιο τελικά.  

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Brexit προσθέτει:

Μερικοί το αντιλαμβάνονται ως μια ξενοφοβική αντίδραση στη μεταναστευτική πολιτική και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα. Άλλοι στρέφονται στο βάρος των υπερπροστατευτικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο κόστος των εισφορών προς την Ένωση.

Ο αναλυτής της Saxo Bank επισημαίνει ότι η πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης και των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων λειτούργησε ως ευλογία για τις ήδη ισχυρές ελίτ, καθώς, για όσους διαθέτουν κεφάλαια, οι αγορές μετοχών ευημερούν από το μηδενικό κόστος χρημάτων. Ωστόσο, με την πρόοδο  της παγκοσμιοποίησης, η πίτα του εισοδήματος από την εργασία έχει συρρικνωθεί και η ξέφρενη πλημμελής κοστολόγηση του χρήματος έχει αυξήσει τις μη παραγωγικές εταιρείες και τις μη παραγωγικές συμπεριφορές στο οικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εταιρείες με υψηλή κερδοφορία να δανείζονται με σχεδόν μηδενικό κόστος, μόνο για να αγοράσουν πίσω τις δικές τους μετοχές και να πλουτίσουν τους μετόχους τους.

To Brexit - εξηγεί - ήταν απλά μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Βρετανούς ψηφοφόρους να δείξουν την αποδοκιμασία τους για το κατεστημένο, να πουν «Όχι», όχι μόνο στον πρωθυπουργό της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον και την Ε.Ε., αλλά και στην τρέχουσα ιδεολογική δομή στο σύνολό της. Ένα από τα αξιοσημείωτα πράγματα σχετικά με το Brexit ήταν η αποτυχία της προτίμησης για το κατεστημένο, η τάση να υπερισχύσει το γνώριμο, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημο είναι σε σχέση με το άγνωστο.     

Πριν από το δημοψήφισμα, σημειώνει με νόημα, δεν υπήρχε ξεκάθαρο όραμα για το πώς θα ήταν η Βρετανία μετά το Brexit και είναι πια σαφές ότι με αυτό το αποτέλεσμα η Βρετανία θα χάσει αρχικά τη Σκωτία και ίσως και περισσότερα. Πριν από το δημοψήφισμα, πολλοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποίησαν ως προηγούμενο το πρόσφατο δημοψήφισμα της Σκωτίας, αλλά και εκείνο του Κεμπέκ το 1995, για ανεξαρτησία από τον Καναδά, καθώς και στις δύο περιπτώσεις η τελική ψήφος έδειξε σημαντική άνοδο υπέρ τους κατεστημένου την ημέρα τη ψηφοφορίας, σε σχέση με τις έως τότε δημοσκοπήσεις. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ψηφοφόροι ήταν διατεθειμένοι να βουτήξουν στο άγνωστο δείχνει σημάδια επανάστασης, καθώς σε αυτή την περίπτωση η Βρετανία έδωσε στο κατεστημένο τα παπούτσια στο χέρι, αποφαίνεται σχετικά.

Από εδώ και στο εξής - συνεχίζει - το Brexit εκφράζει έντονα το μέλλον του συναλλάγματος και όλων των αγορών σε δύο μέτωπα: στο πολιτικό ρίσκο και στον κίνδυνο οι κεντρικές τράπεζες να χάσουν τον έλεγχο.

Με το βλέμμα στο 2017, ο ίδιος προβλέπει μια πιθανή γαλλική επανάσταση με όχημα τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Οι αγορές συναλλάγματος θα παραμείνουν νευρικές, όσο τα σημάδια από τις κεντρικές τράπεζες δεν είναι τα ίδια με το παρελθόν και όσο όλοι μας προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Πράγματι, το Brexit θα αποδειχθεί το προοίμιο για μια παγκόσμια επανάσταση ενάντια στο τρέχον οικονομικό κατεστημένο και τις οικονομικές πολιτικές.