current views are: 5

30 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση14:02

ΣΕΒ: Ο Πειραιάς μπορεί να γίνει το ναυτιλιακό «City»

Στην ευκαιρία για τον Πειραιά στον απόηχο του Brexit να μπορεί να γίνει το ”ναυτιλιακό City” αναφέρεται το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, το οποίο τονίζει ότι το Brexit θα έχει και αρνητικές αλλά και θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα. 

Δημοσίευση 14:02’

Στην ευκαιρία για τον Πειραιά στον απόηχο του Brexit να μπορεί να γίνει το ”ναυτιλιακό City” αναφέρεται το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, το οποίο τονίζει ότι το Brexit θα έχει και αρνητικές αλλά και θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα. 

Στην ευκαιρία για τον Πειραιά στον απόηχο του Brexit να μπορεί να γίνει το ”ναυτιλιακό City” αναφέρεται το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, το οποίο τονίζει ότι το Brexit θα έχει και αρνητικές αλλά και θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα. 

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, το οποίο ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τις επιπτώσεις του Brexit, «η Ελλάδα έχει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να προσπαθήσει να αναπτύξει τον Πειραιά ως μεγάλο ναυτιλιακό/ασφαλιστικό κέντρο και να υποκαταστήσει το Λονδίνο ως οικονομικό κέντρο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας».

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ επικαλείται τον Γ. Γράτσο, πρώην πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, ο οποίος αναφέρει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εισρέουν περί τα 45 δισεκ. ευρώ ετησίως με συνεισφορά της ναυτιλίας μόλις στο ¼ της ελληνόκτητης, και απασχολούνται σχεδόν 600.000 άτομα στους ναυτιλιακούς κλάδους ναυλώσεων, ασφαλίσεων, υπηρεσιών λιμένων κ.ο.κ. 

Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια. Συνεπώς, υπάρχει χρόνος για τις επιχειρήσεις να επαναξιολογήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες από και προς τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η εξασθένηση της λίρας, που μπορεί να είναι και προσωρινή, επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις μεταφορές της Ελλάδος.

Παράλληλα, όμως, τονίζει ότι τα ποσά είναι μικρά, δηλαδή 1,1 δισεκ. ευρώ από 26 δισεκ. ευρώ εξαγωγών αγαθών, 1,4 δισεκ. ευρώ από 12 δισεκ. εισπράξεις από τουρισμό, και 2,1 δισεκ. από 12 δισεκ. ευρώ εισπράξεις από μεταφορές.

Το δελτίο αναφέρει πως το Brexit επηρεάζει θετικά τις ελληνικές εισαγωγές (1,25 δισεκ. από 43,6 δισεκ. ευρώ συνολικές εισαγωγές), καθώς και τα εμβάσματα και τα λεφτά που στέλνουν οι έλληνες γονείς στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «ζητούμενο είναι η προσήλωση της Ελλάδος στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου καθώς οι αγορές, αλλά και οι ηγεσίες στην Ευρωζώνη, εμφανίζουν όλο και μικρότερες πλέον ανοχές στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.» 

”Να μην χαλαρώσουμε στην εφαρμογή του προγράμματος”

«Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα παραμείνει σχετικά αλώβητη σε οικονομικό επίπεδο, πέραν της επιπρόσθετης υφεσιακής επίπτωσης από την τυχόν επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι τόσες πολλές και μεγάλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην χώρα, που η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η αβεβαιότητα στην ανάληψη επενδυτικού κινδύνου που προκαλεί, να θεωρείται παρωνυχίδα στην επενδυτική προσπάθεια της χώρας» προσθέτει.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο Σύνδεσμος στην έκθεσή του, «θα είναι ανεπίτρεπτη και αλόγιστη συμπεριφορά να χαλαρώσουμε την εφαρμογή του προγράμματος και να τρενάρουμε τις διαπραγματεύσεις για τις επόμενες αξιολογήσεις όπως στο παρελθόν. Δεν υπάρχει πλέον ούτε η διάθεση ούτε τα περιθώρια επιεικούς διαχείρισης της ελληνικής ιδιαιτερότητας διότι κάτι τέτοιο τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στην διάσπαση.»

”Οι έμμεσοι φόροι αυξάνουν τα έσοδα του κράτους”

Η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων του κράτους βασίζεται στην αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, και κυρίως το ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης υπογραμμίζει ακόμη ο ΣΕΒ.

«Ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας συνεχίζει να υποχωρεί τον Μάιο του 2016, ενώ η αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων αντιστάθμισε την εκ νέου έντονη εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών. Παράλληλα, το 2015 μειώνονται και πάλι οι αμοιβές των συντελεστών της παραγωγής στη γεωργία, έπειτα από μικρή άνοδο το 2014, ωστόσο η πτώση των τιμών πετρελαίου συνέβαλε στη βελτίωση των όρων εμπορίου στη γεωργία, καθώς οι τιμές εισροών κατέγραφαν πτώση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι τιμές εκροών κινήθηκαν ανοδικά».

«Η καταγραφή της φτώχειας και ειδικά της υλικής στέρησης, επιβεβαιώνει για το 2015 το δυσανάλογο βάρος που σηκώνουν οι οικογένειες με παιδιά, γεγονός που απορρέει από την επιλογή πολιτικής επιμερισμού των βαρών της κρίσης στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και η σχετική προστασία που διασφαλίζεται για τους συνταξιούχους. Η παράλληλη εκκόλαψη ακραίων κοινωνικών φαινομένων όπως η μαζική πλέον παρουσία αστέγων σε αστικά κέντρα επιβάλλει την πιο αποτελεσματική χρήση των φόρων που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη χρήση των πόρων αυτών είναι ως εκ τούτου επιβεβλημένη» εκτιμά. 

Δείτε την έκθεση


σχετικα αρθρα