«Κοινή Δήλωση Προθέσεων για Συνεργασία στην Προώθηση των Εξαγωγών», υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η συμφωνία αυτή αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την ενδυνάμωση των θεσμικών υποδομών της Ελλάδας για την προώθηση των εξαγωγών.

Η υπογραφή «έπεσε» στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Γερμανία- Προοπτικές έως το 2020 και έπειτα», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, του Ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Σε ομιλία του ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη φιλική ενεργειακή πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου η απόφαση για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στοίχησε μεν 300.000 θέσεις εργασίας, αλλά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών οδήγησε στη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει μεταστροφή στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των νησιών στην Ελλάδα από το πετρέλαιο στις ανανεώσιμες πηγές αλλά και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο στη χώρα μας είναι υψηλότερο από την ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζουμε σελίδα και συζητάμε τα θέματα της ανάπτυξης με μεγαλύτερη αισιοδοξία, προσβλέποντας σε μεταστροφή της οικονομίας από το τρέχον έτος. Τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος σηματοδοτεί προσανατολισμό στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον τομέα της ενέργειας καθώς στις διατάξεις του μπορούν να ενταχθούν μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες ανανεώσιμων πηγών, βιοκαυσίμων, υβριδικοί σταθμοί στα μη διασυνδεδεμένα νησίδα, συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης καθώς και παραγωγής θερμότητας / ψύξης από ανανεώσιμες πηγές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι με το νέο σύστημα υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών αίρονται οι στρεβλώσεις και δημιουργείται ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και πρόσθεσε ότι το ενεργειακό μέλλον μετά το 2020 περιλαμβάνει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και "πράσινα νησιά". 

Σημείωσε ακόμη ότι σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους μεταξύ άλλων με τις διασυνδέσεις των νησιών που θα ενισχύσουν και την τουριστική οικονομία. 

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στο Brexit είπε 

Ότι συμβολίζει ένα τέλος εποχής και σηματοδοτεί την ανάγκη θωράκισης της συνοχής της ΕΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πολλοί αδυνατούν να αντιληφθούν το πρόβλημα αναζητώντας λάθη τακτικής ενώ έχουν αποδοκιμαστεί στρατηγικές. Η λύση, είπε, είναι περισσότερη δημοκρατία, ενότητα, αλληλεγγύη και εγκατάλειψη της συνταγής της ακραίας λιτότητας.