"Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι τελικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 10 Σεπτέμβρη και στόχος μας είναι να κλείσει το θέμα με θετικό τροπο".

Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας διατυπώνουν την αισιοδοξία που επικρατεί στο πλέον δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως ακόμα σημειώνουν ήδη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να διατυπώσει το τελικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις στα μέσα Ιουλίου!

Η κυβερνητική αισιοδοξία σχετίζεται και με την εκτίμηση ενός εκ των διαπραμγατευτών και συγκεκριμένα του Ιρλανδού Ντ.Κοστέλο ο οποίος θεωρεί ότι το θέμα θα κλείσει εύκολα και χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς.

Πάντως όπως έχει δείξει και η εμπειρία από τις προηγούμενες διαπραγματέυσεις, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται φυσικά δεδομένο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συζητήσεις στο επίμαχο θέμα, οι ευρωπαίοι - και βέβαια το ΔΝΤ - θεωρούν ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί από την έγκριση των ομαδικών απολύσεων το "βέτο" του υπουργού Εργασίας, ενώ μπορεί να βλέπουν με καλό μάτι την επαναφορά των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ωστόσο μάλλον δεν πρόκειται να επιτρέψουν επί της ουσίας διαπραγμάτευση μέσω της οποίας μπορεί να αυξηθούν οι μισθοί. 

Και αυτό γιατί θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018, θα πρέπει να μείνει αμετάβλητο το εργασιακό κόστος προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα - όπως οι ίδιοι πιστεύουν - της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως κάθε άποψη ή εκτίμηση πρίν από την επικείμενη συνάντηση περί τα τέλη Ιουλίου, όταν και θα παρουσιαστεί το πλαίσιο των θέσεων για διαπραγμάτευση, μπορεί να αποδειχθεί επιπόλαιη.

Πάντως το υπουργείο Εργασίας στο θέμα της διαπραγμάτευσης δεν κρύβει ότι ποντάρει σε κοινό μέτωπο με τους ευρωπαίους κατά της - ενδεχόμενης  - σκληρής στάσης του ΔΝΤ, που συνήθως πρίν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σπεύδει να θέσει ακραία αιτήματα εκβιάζοντας προκειμένου να περάσει τις δικές του θέσεις και μέτρα.