Ο μεγαλύτερος μέτοχος της γερμανικής εταιρίας Kuka θα γίνει ο κινεζικός όμιλος Midea, μετά την εξαγορά ποσοστού 25,1% στην εταιρία κατασκευής ρομπότ από την Voith στο πλαίσιο συμφωνίας που μπήκε στο μικροσκόπιο των Γερμανών πολιτικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Voith θα λάβει περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ (1,3 δισεκ. δολάρια) πουλώντας το ποσοστό της, ανέφερε η γερμανική εταιρία σε χθεσινή ανακοίνωσή της από το Χάιντενχάιμ της Γερμανίας.

Με την εξαγορά αυτή, η Midea θα ανεβάσει το ποσοστό της πάνω από το 30%, επίπεδο το οποίο επιδίωκε στο πλαίσιο της προσφοράς, η οποία είχε τη στήριξη του διευθύνοντος συμβούλου της Kuka Τιλ Ρόιτερ αφού η Midea προσέφερε διαβεβαιώσεις ότι οι θέσεις εργασίας και οι μονάδες θα προστατευθούν έως τα τέλη του 2023.

Η προοπτική της εξαγοράς της Kuka από κινεζική εταιρία δημιούργησε ανησυχίες σε σημαίνοντες πολιτικούς στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, με τον υπουργό Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να αναζητά εναλλακτική προσφορά από ευρωπαϊκή εταιρία, μια προσπάθεια που δεν απέδωσε έως τώρα, ανέφερε το Bloomberg.

Η Midea, που είπε στις 18 Μαΐου ότι είχε ποσοστό 13,5% στην Kuka, προσφέρει 115 ευρώ ανά μετοχή για τη γερμανική εταιρία, υπό τον όρο να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσοστό της τουλάχιστον στο 30%, όπως είχε ανακοινώσει η κινεζική εταιρία.